Previše ulja u motoru: Ovo također nije dobro i može rezultirati ozbiljnim problemima!

U korisničkom priručniku vozila piše koliko je ulja potrebno vašem vozilu pa ne pretjerujte

Premalo ulja u motoru može dovesti do niza lančanih rekacija čije posljedica može biti šlapenaje vozila mehaničaru s mnogo suza – zbog troškova i dima… Previše ulja u motoru također nije dobro pa ako vidite propuštanje ulja ili vam osjet mirisa ulovi signale poput  smrada paljevine ili se vlastitim očima uvjerite u dim koji izlazi iz motornog prostora, odnosno ispušne cijevi ili (ovo je posljednji ili…) motor počene ispuštati čudne zvukove – sve to mogu biti simptomi da ste pretjerano nagnuli plastičnu kanticu s uljem.

Prekomjerno punjenje uljem može uzrokovati pjenjenje koje mazivo pretvara u pjenastu tekućinu s mjehurićima zraka koji umanjuju svojstva podmazivanja i hlađenja. Pjenasto ulje pumpa za ulje teže distribuira po motoru, pa neki pokretni dijelovi možda neće primiti toliko ulja koliko im je potrebno, povećavajući trošenje i povećavajući rizik od oštećenja motora.

U korisničkom priručniku vozila piše koliko je ulja potrebno vašem vozilu pa ne pretjerujte, odnosno pazite na šipku za mjerenje ulja i budite oprezni s dolijevanjem. Uobičajeno je da se ulje skuplja u posudi na dnu motora, ispod radilice. Ako je posuda prenapunjena, radilica može djelovati poput brze mješalice koja stvara pjenu.

Prekomjerno punjenje također povećava pritisak ulja što utječe na stanje brtvi. Vremenom dodatni stres ubrzava njihovo propadanje. Provjeravanje šipke za mjerenje ulja, kada je vozilo na ravnom i motor je hladan, dat će točno očitanje razine.

Ako je oko je oznaka Full ili puno na mjernoj šipki tek malo prekoračena, obično se ipak možete odvesti do najbliže radionice, savjetuje Njemački autoklub (ADAC). Ako ste ulili znatno više ulja od propisanog: Ostavite automobil ugašen i pozovite servis!