Jasna strategija: Velika Britanija ulaže 25 milijardi eura u nove nuklearne reaktore!

Grant Shapps, državni tajnik za energetsku sigurnost i Net Zero, službeno je ovog tjedna pokrenuo Great British Nuclear (GBN), neovisno tijelo za pomoć u realizaciji novih nuklearnih projekata

Velika Britanija izdvojila je pozamašnu svotu od 25 milijardi eura za izgradnju nove generacije nuklearnih reaktora, izvijestio je The Guardian. Prošle godine, kao posljedica ruske agresije u Ukrajini skočile su cijene energije u Velikoj Britaniji te sada svoju energetsku sigurnost u budućnosti Britanci žele osigurati bez fosilnih goriva. Grant Shapps, državni tajnik za energetsku sigurnost i Net Zero u Velikoj Britaniji, službeno je ovog tjedna pokrenuo Great British Nuclear (GBN), neovisno tijelo za pomoć u realizaciji novih nuklearnih projekata. Referirajući se na nevoljkost puštanja u rad novih nuklearnih elektrana u prošlosti kao na kolosalnu pogrešku, Shapps je rekao da će GBN navijestiti početak novog nuklearnog doba i renesanse u britanskoj nuklearnoj industriji.

Natječaj, objavljen uz pokretanje GBN-a, pozivao je na sklapanje ugovora za izgradnju modularnih reaktora (SMR) koji su mnogo manji od trenutno operativnih nuklearnih postrojenja. U dokumentu se također navodi odobrenje od jedanog do četiri objekta, a vlada je izdvojila iznos od 25 milijardi dolara za razvoj dizajna i financiranje izgradnje.