Nevjerojatna prometna signalizacija: Znate li koji je smisao ovog kaosa na cesti?

Neki kritičari zamjeraju vlastima što su ceste iscrtane punom linijama, a preko njih se ne bi trebalo voziti

Bauné je selo u Francuskoj za koji vjerojatno niste čuli, a sada ćete ga možda zapamtiti. Ovo mjesto nalazi se na dijelu regionalne ceste i kroz njega prolazi 2300 vozila dnevno. Nije puno, ali za jedno malo selo – jest!  Navodno su i brzine bile mnogo veće od ograničenja. Zbog toga su u pomoć uskočili prometni stručnjaci i dosjetili se jedinstvene horizontalne signalizacije. Ideja je – što više linija, to bolje! Ima tu raznih linija, ravnih, vijugavih, isprekidanih… One se isprepliću pa je ključno pitanje: Kako voziti na ovakvoj cesti?

No iza svega ovog stoji jedna ideja – cilj je maksimalno usporiti promet na raskrižju, odnosno odgovorni su pokušali stvoriti vizualni poremećaj koji će potaknuti vozače da uspore. Prvi rezultati pokazuju da su se brzine na ovom dijelu ceste radikalno smanjile.

Neki kritičari, pak, zamjeraju vlastima što su ceste iscrtane punom linijama, a preko njih se ne bi trebalo voziti. Po novomu, vozači moraju prijeći preko njih… Kako god, ovo je doista nevjerojatno prometno rješenje.