Kviz pitanje: Znate li gdje se nalazi najstariji prometni znak na svijetu?!

Kršenje kraljevog pravila podrazumijevalo je novčanu kaznu, ali i rizik od progonstva u Brazil

Kako bi izbjegao puške i svađe između kočijaša, grofova, baruna i slavnih plemića, kralj D. Pedro II zapovijedio je da se na zid kuće u črtvrti Alfama u Lisabonu postavi 1686. godine ploča s važnim pravilom. Prolaz je bio uzak, a starti nerijetko uzavrele. U slobodnom prijevodu, na ploči piše da, kako bi se spriječio izbijanje sukoba, kralj Pedro II naređuje da onaj tko se penje uzbrdo prema dvorcu ima prednost nad onim koji silazi, a potonji je bio prisiljen povući se i pričekati prolazak. Naravno, to se odnosi na kočije i razna kola koja su tada prolazila ulicama Lisabona.

Ovaj je znak najstariji u Lisabonu, a najvjerojatnije i na svijetu, i jedini je koji još uvijek postoji od ukupno 24 čije postavljanje zapovijedio kralj D. Pedro II. U sedamnaestom stoljeću Lisabon je postao jedan od najvažnijih glavnih gradova za trgovinu u Europi i jedan od najprometnijih.

Česte rasprave o prioritetu prolaza i o tome tko bi se trebao povući u skučenim ulicama uključivale su ne samo sluge, već i same plemiće, ponekad s neobičnim i ozbiljnim situacijama (svađe, pa čak i dvoboji). Kršenje kraljevog pravila podrazumijevalo je novčanu kaznu, ali i rizik od progonstva u Brazil.