Prometne nesreće: Ako kao suvozač tražite naknadu štete, kako će se to odraziti na vozača?!

Kad je riječ o suputnicima, pravo na naknadu štete nema suputnik koji je dragovoljno ušao u vozilo kojim je uzrokovana šteta a kojim je upravljao neovlašteni vozač

Što mi je za činiti? Tražiti ili ne tražiti odštetu? Kako da vuk bude sit a stado koza netaknuto? Imam li pravo na odštetu?  Kako do odštete zbog ozljeda pretrpljenih u prometnoj nezgodi koju je uzrokovala meni bliska osoba, a da njoj ne naštetim? Sletjeli smo, prevrtali se. On ili ona  kao vozač ozlijeđen/ozlijeđena, ja kao putnik ozlijeđen, auto deformiran do neprepoznatljivosti. Dobro je živi smo! Ljudi me nagovaraju, zašto ne bih tražio naknadu?! Hoće li se to negativno odraziti na vozača? Ne bih mu htio natovariti još veću nevolju na vrat i ovako mu je dosta njegove muke.  

Povezao me čovjek, učinio dobro, dogodilo se to što se dogodilo, nije on namjerno sletio, a ja ga ne bih htio još opteretiti svojom naknadom štete. Budem li tražio naknadu štete za prometnu nesreću koju je on skrivio, hoće li on zbog toga snositi posljedice? Znate, on ili ona, bilo se malo „malo pod gasom“, par pića! Da, da utvrđeno  je vozaču da je bio pod utjecajem alkohola iznad dopuštene granice. 

Takvo pitanje postavljaju, ako je suditi po upitima koji stižu, najčešće  supruge vezano za prometne nesreće koje je skrivio njihov bračni drug. Moguća je naravno i obrnuta situacija, suprug je bio putnik u vozilu, a za volanom supruga. Isto je i s  bliskim srodnikom, izvanbračnim drugom, životnim partnerom. Treba znati koje su posljedice prije nego se krene s podnošenjem odštetnog zahtjeva. Hoće li se to negativno odraziti na „krivca“ za prometnu nesreću?! Znate, kućni budžet nam je zajednički, dobijem li ja kao suprug odštetu za ozljede zadobivene u prometnoj nesreći koju je skrivila moja supruga, pa ako kasnije osiguravajuće društvo od nje zahtjeva naknadu isplaćenog iznosa, što sam napravio? Štetu sam sebi, oboje smo u problemu, „kasa“ nam je jedna, jedinstvena.  

Tražim li naknadu štete za ozljede zadobivene u prometnoj nesreći koju je skrivila meni bliska osoba hoće li to nju naknadno udariti po glavi, hoće li joj naštetiti? Hoće li osiguravajuća kuća koja je meni isplatila odštetu od nje tražiti naknadu? E to znate, ja nikako ne bih htio. Sto pitanja, a sva u naravi ista, vrte se u krug!

Očekuje se jednostavan odgovor da ili ne! Međutim, kako to u životu biva, nema jednoznačnog odgovora, bar ne bez dodatnih pitanja. Čujte, gledajte, to vam sad ovisi! Pa o čemu ovisi? Prvenstveno o vašim spoznajama koje se tiču vozila i vozača, a podredno o „stanju“ samog vozača!

Zakon i to Zakon o obveznim osiguranjima u prometu utvrđuje tko nema pravo na naknadu štete po osnovi osiguranja od automobilske odgovornosti. Kad je riječ o suputnicima, pravo na naknadu štete nema suputnik koji je dragovoljno ušao u vozilo kojim je uzrokovana šteta a kojim je upravljao neovlašteni vozač, ako osiguratelj dokaže da je ta okolnost suputniku bila poznata. Nema ni suputnik koji je dragovoljno ušao u neregistrirano vozilo bez istaknutih registarskih oznaka na vozilu, ako osiguratelj dokaže da je ta okolnost suputniku bila poznata. Suputnik koji je dragovoljno ušao u neosigurano vozilo kojim je uzrokovana šteta, ako Hrvatski ured za osiguranje dokaže da je ova okolnost suputniku bila poznata također nema to pravo.

Dakle, ukoliko u svojstvu suputnika u vozilu ne ulazite ni u jednu od ovih kategorija imate pravo na naknadu štete! Znači vozač je bio ovlašten, vozilo registrirano i osigurano, sve štima, sve pet.  Može, podnosite zahtjev! Vi to možete, vi ste na to ovlašteni!

Ali što vas muči? Kad vama zbog zadobivenih ozljeda osiguravajuće društvo isplati štetu po osnovi osiguranja od automobilske odgovornosti, hoće li oni zbog te isplate vama, potraživati štogod od vašeg vozača. Negdje vam nešto zvoni! Negdje, da nije sve bilo čisto k’o suza! Naime, nakon prometne nesreće u kojoj ste zadobili ozljede utvrđeno je da je vaš vozač bio pod utjecajem alkohola. Iznad one magične ugovorene granice.  E ta činjenica stanje stvari bitno mijenja, na štetu vozača! Ukoliko vi podnesete odštetni zahtjev na koji imate pravo, nakon što se vama isplati šteta po polici osiguranja vaše supruge, supruga, partnera, brata, prijatelja čija je alkoholiziranost kao vozača utvrđena, osiguratelj će imati  pravo od njega tj. vozača regresirati  vama isplaćenu odštetu. Bitno je da je bio pod utjecajem alkohola iznad ugovorene granice, isto je i ukoliko je bio pod utjecajem psihoaktivnih lijekova ili drugih psihoaktivnih tvari. Zakon je to uredno propisao. Društvo za osiguranje koje je oštećenoj osobi isplatilo štetu ima pravo od osobe koja je odgovorna za štetu na naknadu cjelokupnog isplaćenog iznosa štete na kamatu i troškove, ali najviše do iznosa 12 prosječnih neto plaća prema zadnjem službenom izvješću Državnog zavoda za statistiku pod uvjetom da je vozač  upravljao vozilom pod utjecajem alkohola iznad ugovorene granice, droga te psihoaktivnih lijekova ili drugih psihoaktivnih tvari.

Ima još jedna „sitnica“ na koju vas treba upozoriti! Potpitanje glasi: jeste li znali da sjedate u vozilo pijanog vozača? Ukoliko ste znali ili morali znati da je vozač automobila pod utjecajem alkohola vi ćete biti suodgovorni i za štetu ako do nje dođe! Opseg doprinosa vlastitoj šteti ne ovisi samo o stupnju alkoholiziranosti vozača nego i o znanju ili mogućnosti doznavanja za stupanj alkoholiziranosti (Rev 922/07-2). Čujte, ako ste večer ili dan proveli zajedno i vidjeli kako vam se vozač „nalijeva“ ili sramežljivo ali dosljedno „pijucka“ čašu za čašom, teško da ste mogli ostati slijepi kod zdravih očiju. Bili se skupa na nekoj fešti, druženju? Nije da i vi niste malo potegnuli, zapravo skupa ste konzumirali! Pilo se? I trebalo je krenuti kući?  Što ćete sad? Sjedate u auto pijanom vozaču jer sreća prati hrabre? Loša odluka!

Vrhovni sud Republike Hrvatske je zauzeo pravno shvaćanje u odlukama Rev 1054/14-2, Rev-1348/1995, Rev-420/09, Rev-1295/08, Rev-13/06 i dr. prema kojem suodgovornost oštećenog suputnika postoji bez obzira pokazuje li vozač stanje alkoholiziranosti, već je dovoljno da je oštećeni zajedno sa vozačem konzumirao alkohol ili na drugi način saznao da je vozač konzumirao alkohol.