Česta (ružna) navika: Srednji prst u prometu u nekim je slučajevima kažnjiv i u Hrvatskoj!

Pokazivanje srednjeg prsta, na primjer, policijskim slžbenicima će vas koštati...

O pokazivanju srednjeg prsta u prometu Zakon o sigurnosti prometa na cestama ne govori ništa. No ako prezentacija spomenutog prsta kod onog kome ste je uputili izazove gnjev i agresiju, može biti svašta. Rijetko nešto lijepo.  Nije da se sudovi nisu bavili  problematikom i posljedicama pokazivanja srednjeg prsta u prometu. 

Općinski prekršajni sud u Splitu tako je primjerice u predmetu  Pp-6686/2022-2  presudom od 17. 11. 2022.  oslobodio  okrivljenicu optužbe da je narušavala javni red i mir. Okrivljenica je  kao vozačica zaustavila svoje vozilo i bila upozorena zvučnim znakom iz vozila koje se kretalo iza nje, na što je podigla desnu ruku pokazujući vozaču tog vozila srednji prst.  Nastavila se nakon toga kretati  a zatim zaustavila na znak crvenog svjetla. Spomenuti vozač je došao vozilom u  traku do nje te mu je na upit odgovorila riječima:  „primjereno je pokazivati srednji prst drugim sudionicima u prometu koji ti bezrazložno trube“. Policija joj  je stavlja na teret da je povrijedila odredbu Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira koja propisuje kaznu za onog tko se na javnom mjestu tuče, svađa, viče ili na drugi način remeti javni red i mir. Sud je istakao kako predmetna radnja svakako nije društveno primjerena i pristojna ali u konkretnom slučaju kada se okrivljenica nalazi u svom vozilu i drugi sudionik, vozač u svom, po stavu suda  to ne predstavlja takvo uznemiravanje i ometanje mira građana  da bi se njime ostvarilo zakonsko obilježje predmetnog prekršaja.  Sud drži da se u konkretnom slučaju radi o eventualnom kaznenom djelu realne uvrede za koje se postupak pokreće podnošenjem  privatne tužbe pa je slijedom toga donesena  presuda kojom se okrivljenica oslobađa od optužbe.

Nisu samo vozači ti kojima se „otme“ pokazivanje srednjeg prsta.  Nestašni putnici u vozilu  također ponekad  imaju tu potrebu.  Naravno da vozač ne može odgovarati za „specifičnu uporabu ruke“ druge punoljetne osobe koja se prevozi u njegovom vozilu. Valja uočiti kako je bitno ne samo tko pokazuje srednji prst već i kome ga pokazuje. Recimo, što biva kad se  prst iz vozila pokazuje policijskim službenicima?  Općinski sud u Vinkovcima tako je u predmetu  Pp -2423/2021-5 presudom od 26. siječnja 2023. izrekao novčanu kaznu osobi koja je iz osobnog automobila kao suvozač, policijskim službenicima koji su se nalazili u službenom policijskom vozilu pokazala srednji prst. Utvrđeno je da je tim činom vrijeđala  i omalovažavala policijske službenike u svezi obavljanja službe i time počinio prekršaj iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Okrivljenik je sam iskazao da je bio u alkoholiziranom stanju i dok se prevozio u automobilu pri prolasku kraj zaustavljenog službenog vozila policije bez ikakvog povoda pokazao policijskim službenicima srednji prst. Oni su ih zaustavili,  alkotestirali, on se ispričao, no  radnja pokazivanja srednjeg prsta je „zabilježena“ i u konačnici sudskom presudom sankcionirana. 

Nemogućnost susprezanja poriva da se drugom sudioniku u prometu pokaže srednji prst, može izazvati lavinu neugodnih događaja. Ljudi su tankih živaca i teško je predvidjeti hoće li netko nasrnuti na vas i zbog sitnice daleko manje simbolike nego je taj nesretni uzdignuti srednji prst. Šok zbog razvoja događaja, teško može biti kompenziran spoznajom kako će onaj tko je nasrnuo na vas zbog tog pokreta rukom u konačnici biti kažnjen. 

Općinski sud u Osijeku (Pp-1405/2023-3   od  23. svibnja 2023.) bavio se upravo slučajem u kojem je kažnjen vozač koji je „poludio“ zbog  pokazanog mu srednjeg prsta. On je svojim vozilom stigao do kružnog toka, ispred njega se nalazilo vozilo koje je 3-4 minute stajalo na ulazu u kružni tok, unatoč tome što se prema njegovom  stavu već više puta moglo uključiti u kružni tok. Naravno da je uočio da je vozač  tog  vozila koja je „oklijevala“ s ulaskom u kružni tok bila ženska osoba! To njezino ponašanje, prema  njegovom iskazu izazvalo je kolonu i više osoba joj je trubilo. Nakon toga je skrenula i na  sredini kolničke trake stala da bi iz njenog vozila izišla suputnica.  Kad joj je on „zatrubio“ pomakla se u desno i dok je prolazio kraj nje pokazala  mu je srednji prst, a to ga je kako reče u iskazu, uznemirilo! Taj osobni osjećaj njegove uznemirenosti uslijed podignutog srednjeg  prsta, bio je očito  okidač! Okrenuo je svoje vozilo, izišao iz njega i prišao vozačici, a onda je krenulo. Prema sadržaju presude, osuđen je s obzirom da je otvorio  njena  vrata počeo vikati obraćajući se: „kako to ulaziš u kružni tok, ti ćeš meni pokazivati srednji prst“. Potom je  povlačio pojas kojim je vozačica bila vezana, uhvatio je za majicu u predjelu prsta i pokušavao povući prema sebi. Zalupio je nakon toga vrata i otišao s mjesta događaja.  Kazna? Deset dana zatvora, ali primijenjena je uvjetna osuda, tako da se odgađa izvršenje izrečene kazne zatvora u trajanju od 10 (deset) dana  pa se ista neće izvršiti ako optuženik u roku od 6 (šest) mjeseci ne počini jedan ili više prekršaja za koje mu je izrečena ista ili teža kazna od izrečene tom uvjetnom osudom.

Očito je da taj uzdignuti srednji prst  u prometu nikome ništa dobro donio nije. Valjalo bi se suzdržati od izražavanja stavova i  emocija njegovom upotrebom.