Toga ima i u Švedskoj: Stotine olupina već desetljećima trunu u šumi!

Od posjetitelja se traži da ne diraju automobile jer su mnogi postali dom raznim životinjskim vrastama

Kada ugledate gorblje automobila u šumi, što vam prvo padne na pamet? Žumberak, Papuk… Vjerojatno neka lokacija u Hrvatskoj. Šalu na stranu, navika da starim automobilima pronalazimo posljednje počivalište u šumama ipak se prorijedila pa je u Hrvatskoj toga manje. No neekološka groblja automobila mogu se pronaći u nekim drugim europskim državama, a najveće bi moglo biti, vjerovali ili ne, u Švedskoj!?

U Bastnäsu u Švedskoj, nadomak norveške granice, ogroman je autootpad u šumi. Tamo se nalazi više od 1000 zaboravljenih automobila. Većina njih datira iz pedesetih godina prošlog stoljeća. Tamo bi ih ostavili američki vojnici, koji su napuštali Europu na kraju Drugog svjetskog rata. Očekivano, automobili su u katastrofalnom stanju, a lokalitet postaje sve zanimljiviji raznim istraživačima. Posjetu čak preporučuje platforma Tripadvisor. Youtuber i istraživač Urbex.Nic otišao je na lice mjesta u siječnju 2023. kako bi snimio fotografije i video.

Mjesto nije slučajno odabrano za odlaganje automobila. Pripadalo je dvojici braće koji su na tom mjestu imali autootpad. Kada su završili s poslom, ostale su stotine Opelovih, Fordovih, Audijevih, Saabovih…, vozila. Restauracija automobila je nemoguća jer su terminalnoj fazi raspadanja, a neki od njih su srasli sa stablima, čije grane već rastu kroz prozore.

Od posjetitelja se traži da ne diraju automobile jer su mnogi postali dom raznim životinjskim vrastama.