Problemi s robotiziranim taksijima: Jedan je završio u svježem betonu, drugi se zaletio u vatrogasno vozilo…

Kalifornijsko ministarstvo prometa (DMV) sada će istražiti ove incidente

Autonomni taksi tvrtke Cruise sudario se s vatrogasnim vozilom u američkom gradu San Franciscu. Robotizirano vozilo bez vozača prošlo je kroz zeleno svjetlo na semaforu te je udarilo u vatrogasno vozilo koje je krenulo na intervenciju. Jedini putnik u samovozećem vozilu prebačen je u lokalnu bolnicu s ozljedama koje nisu opasne po život, rekla je policija. U vatrogasnom vozilu nitko nije ozlijeđen. Hitne službe u San Franciscu konstantno se bune protiv automatiziranih taksija, koji su im često prepreke na intervencijama, a ponekad se i sudaraju s vozilima hitne pomoći ili vatrogasaca koja stoje, odnosno sudjeluju u intervencijama. U ovom konkretnom slučaju, vozač u automobilu vjerojatno bi čuo sirene, vidio veliko vatrogasno vozilo i na vrijeme zaustavio svoj automobil.

Cruise je podružnica General Motorsa, a nedavno je nekoliko vozila blokiralo ulicu zbog preopterećene mobilne mreže. Automobili su se jednostavno zaustavili. Jedan Cruiseov automobil je zapeo u svježem betonu tijekom radova na cesti jer softver navodno nije mogao razlikovati normalnu podlogu od mokrog betona.

Kalifornijsko ministarstvo prometa (DMV) sada će istražiti ove incidente. Dok se istraga ne završi, tvrtka mora odmah prepoloviti svoju aktivnu flotu. Cruise će stoga za sada na cestu poslati najviše pedeset taksija danju i najviše sto pedeset noću.

Prema Cruiseu, taksi je odmah prepoznao vatrogasno vozilo, ali je raskrižje bilo napregledno i sudar je bio neizbježan.