Prodaja električnih automobila: Mnoge države su na rubu velikog usvajanja ovih vozila!

Danas u SAD-u prodaja električnih vozila brzo raste, za 42 posto u drugom tromjesečju u usporedbi s istim razdobljem od prije godinu dana.

Mikrovalnoj pećnici, na primjer, trebala su dva desetljeća skromne prodaje da dosegne samo desetinu kućanstava u SAD-u, ali onda su došle osmadesete i mikrovalne pećnice su postale općeprihvaćene u domaćinstvima. Sada se isto, navodno, događa s električnim vozilima, prema analizi Bloomberg Greena. Kada je ova analiza prvi put dovršena prije godinu dana, 19 zemalja je dosegnulo prekretnicu za električna vozila – 5 posto prodaje novih automobila na tržištu.

Ovaj prag signalizira početak masovnog usvajanja, kada se tehnološke preferencije brzo mijenjaju. Sada se nizu država s udjelom prodaje od pet (i više) posto pridružilo još pet država: Kanada, Australija, Španjolska, Tajland i Mađarska. Otprije su u krugu tih država SAD, Kinu i većina zapadne Europe. Analitičari procjenjuju da bi prodaja mogla porasti s 5 posto na 25 posto novih automobila u samo četiri godine.

Danas u SAD-u prodaja električnih vozila brzo raste, za 42 posto u drugom tromjesečju u usporedbi s istim razdobljem od prije godinu dana. Prekretnica bi mogla biti na horizontu za Indiju, treće najveće tržište automobila nakon Kine i SAD-a. Električna vozila činila su 3 posto prodaje novih automobila u zemlji u prošlom kvartalu, ali bitan je podatak o velikom rastu prodaje električnih automobila – u posljednjih šest mjeseci se udvostručila. U Norveškoj, svjetskom pioniru električnih vozila, čini se da rast usporava nakon što je dosegao 80 posto novih vozila.