Krivotvoreni dijelovi su opasni: Mercedesov i Audijev logotip, a proizvođač nema veze s njima…

Često se imitiraju dijelovi koji se u slučaju nesreća lome, navode u Audiju - poput rešetki hladnjaka, branika i dijelova karoserije

Na fotografiji koju je objavio Mercedes-Benz su dva naplatka i, na prvi pogled, osim boje malo toga ih dijeli, tu su čak i AMG-ovi logotipi. Ako bolje pogledate, na svjetlijem naplatku vide se oznake, koje ukazuju na pukotine. Taj je naplatak, naime, krivotvoren. Neki ljudi će izabrati jeftinije opcije, odnosno krivotvorine, koje možda imaju logotipe Mercedesa, Audija, Volkswagena…, ali s njima nemaju veze. Oznaka proizvođača ista kao i na originalnom proizvodu, a kvaliteta? Pritom ne treba miješati krivotvorine sa zamjenskim dijelovima, koji ne nose marke proizvođača automobila, ali su provjereni i možete ih kupiti u brojnim trgovinama autodijelova u Hrvatskoj. Postoji li rizik od krivotvorenih rezervnih dijelova uvijek ovisi o pojedinoj komponenti, kažu u Njemačkom autoklubu (ADAC). U principu, ne postoji dio automobila za koji već ne postoji jeftini lažnjak. U najgorem slučaju kupci riskiraju svoje živote jer jeftine kopije često nemaju iste karakteristike kao originali. To se, primjerice, odnosi na kočione pločice, naplatke i sve ostale dijelove bitne za sigurnost.

Proizvođač automobila Audi žali se na sve više krivotvorina. Samo u 2020. godini tvrtka sa sjedištem u Ingolstadtu, zajedno s nadležnim tijelima, osigurala je povlačenje krivotvorenih Audijevih proizvoda u vrijednosti od oko 100 milijuna eura iz prodaje diljem svijeta. Krivotvoreni dijelovi obično ne zadovoljavaju visoke zahtjeve sigurnosti i kvalitete koje sam Audi postavlja.

Često se imitiraju dijelovi koji se u slučaju nesreća lome, navode u Audiju – poput rešetki hladnjaka, branika i dijelova karoserije, ali i dijelova za održavanje i servis, kao što su filtri zraka, filtri ulja, svjećice i drugi potrošni dijelovi, kao i npr. pumpe rashladne tekućine i alternatori.

Prošle godine više od 1,6 milijuna krivotvorenih proizvoda Mercedes-Benz dijelova zaplijenjeno je u više od 620 racija od strane carinskih tijela i tijela za provođenje zakona. Proizvođač navodi da je kvaliteta krivotvorenih proizvoda obično je manjkava i ne ispunjava zakonske minimalne zahtjeve u pogledu sigurnosti. ADAC već godinama upozorava na kupnju jeftinih autodijelova iz sumnjivih internetskih izvora. To može biti povezano sa sigurnosnim rizikom ako, na primjer, komponente kao što su kočione pločice, naplatci ili slično ne ispunjavaju minimalne zahtjeve ili su čak krivotvorene. Ako je cijena više od 30 posto niža od cijene originalnog dijela, treba biti posebno oprezan.
Na internetu biste trebali kupovati rezervne dijelove samo od poznatih proizvođača i od dobavljača koji su neutralno ocijenjeni kao pouzdani. Jer recenzije korisnika također mogu biti lažne.

Također, ako želite uštedjeti, mnogi se dijelovi mogu reparirati, a tu su i zamjenski dijelovi uglednih proizvođača na kakve ćete naići u trgovinama autodijelova u Hrvatskoj…