(Ne)očekivana vijest: Seat više neće proizvoditi automobile!

Seat će zamijeniti marka Cupra, koja se pokazala uspješnom na tržištu

Seat više neće proizvoditi automobile u budućnosti i zamijenit će ga Cupra, potvrdio je predsjednik Volkswagenova koncerna. Na pitanje o budućnosti Seata na sajmu automobila u Münchenu, Thomas Schäfer je rekao: Budućnost Seata je Cupra, piše Autocar.

Schafer je rekao da će se postojeći Seatovi modeli nastaviti proizvoditi dok im ne isteknu tradicionalni životni ciklusi, ali će marka nakon toga biti ugašena kao proizvođač automobila. Ime Seat će ostati i neće biti povučeno, a Schafer je rekao da će Volkswagen grupa naći drugu ulogu za njega. Umjesto toga, tvrtka će se vjerojatno okrenuti drugim rješenjima mobilnosti kao što su električni romobili.

Schafer je rekao da je pretjerano ulagati u Seat i u Cupru, a potencijal zarade za Cupru u konačnici je daleko veći. U tu svrhu, Schafer je rekao da će VW Grupa snažno ulagati u Cupru. Cupru Formentor slijedit će Cupra Tavascan, a tvrtka je također predstavila novi početni model Cupra Urban Rebel, kao i električni sportski automobil Cupra DarkRebel.

Produkcijska verzija ovog automobila krenut će u proizvodnju 2025. u Seatovoj tvornici Martorell u Španjolskoj zajedno s blizancima iz drugih marki VW grupe, uključujući VW ID 2. Schafer je dodao da su španjolski kupci također dobro reagirali na Cupru, te je naglasio da je Cupra i dalje najbrže rastuća marka u Europi.

Moguće je da bi Seat Leon mogao postati samo Cupra Leon već od redizajna 2024. godine.