Nesuglasice europskih država: Francuzi žele posebne namete za kineska vozila, Nijemci ne daju…

Bruxellesu i Berlinu sve više smetaju francuski zahtjevi koji bi mogli potaknuti carinski rat s Kinom

Francuska vrši pritisak na predsjednicu Europske komisije Ursulu von der Leyen da pokrene temu kineskih električnih vozila u svom godišnjem govoru o stanju Unije u srijedu, unatoč strahovima diljem bloka da bi Peking mogao uzvratiti. Mjesecima su francuska vlada, kao i njezini opunomoćenici u industriji i Europskoj komisiji, pritiskali izvršnu vlast Europske unije da pokrene antidampinšku istragu protiv kineskih proizvođača električnih automobila, koja bi mogla otvoriti put Europi da uvede dodatne namete kineskim električnim vozilima za koja smatra da se prodaju nepošteno jeftino s ciljem kako bi se ugušila europska konkurencija.

Unatoč protivljenju Berlina i dužnosnika njemačke autoindustrije, službeni Pariz ne odustaje. Francuska je dugogodišnji zagovornik snažnijih europskih mjera trgovinske zaštite i snažnije industrijske politike, piše Politico EU. Ujedno je povjerenik EU za unutarnje tržište Thierry Breton, koji je Francuz, posebno upozorio na porast izvoza kineskih električnih automobila.

U Bruxellesu i Berlinu, međutim, postoji sve veća iritacija francuskim zahtjevom, jer se političari, državni službenici i dužnosnici autoindustrije boje kineske odmazde. Dakle, ovo su dvije različite perspektive. Nijemcima ne odgovara trgovinski rat s Kinom jer na tamošnjem tržištu prodaju stotine tisuća Volkswagena, BMW-a, Mercedesa… S druge strane francuske marke nemaju snažno uporište u Kini i žele zaštitu domaćeg tržišta od uvoza kineskih automobila.