Nevjerojatno: Čak se i u Airbuse i Boeinge ugrađuju krivotvoreni dijelovi!

Krivotvorene dijelove motora isporučio je s krivotvorenim dokumentima dobavljač iz Londona

Globalni zračni prijevoznici bore se s nedostatkom resursa, od radnika na zemlji pa sve do zrakoplova. Sada se prijevoznici koji upravljaju određenim zrakoplovima Airbusa i Boeinga trude što prije riješiti novi problem: lažne dijelove motora. Prema novom izvještaju Bloomberga, zrakoplovne tvrtke koje lete zrakoplovima starije generacije Airbus A320 i Boeing 737 možda su bile prevarene te su u svoje motore ugradili krivotvorene dijelove. Sada svi žure pronaći lažne dijelove i zamijeniti ih prije nego što se nešto loše dogodi.

Radi se o avionima s motorom CFM56, koji su proizveli General Electric (GE) i Safran. Dakle, jednom od najprodavanijih motora za avione u svijetu, tako da ovo nije mali broj aviona koje treba provjeriti. U svakom slučaju, lažni dijelovi prodani su s krivotvorenim sigurnosnim certifikatima, što znači da operateri ne znaju ništa o njihovom podrijetlu ili pouzdanosti. Zbog toga Bloomberg izvještava da operateri i sigurnosne agencije rade danonoćno kako bi locirali i zamijenili dijelove.

Informacije poput ove bitne su za zrakoplovne i druge tvrtke koje rade na popravku i održavanju svojih flota. Bez odgovarajuće certifikacije, operateri se suočavaju s velikim sigurnosnim rizikom jer ne znaju stvarnu kvalitetu dijelova ili njihovoj starosti. Dodajmo i da su dijelovi već pronađeni na zrakoplovima registriranim u Velikoj Britaniji, gdje je Uprava za civilno zrakoplovstvo rekla da istražuje veliki broj sumnjivih neodobrenih dijelova.