Odluka Europske komisije: Vozilima s ruskim registarskim oznakama zabranjen je ulazak u države Europske unije!

Nove smjernice također navode da nije važno je li uporaba vozila privatna ili komercijalna

Europska komisija objavila u petak smjernice prema kojima zemlje članice EU ne bi trebale dopustiti automobilima s ruskim registarskim oznakama ulazak u EU. Ova se zabrana ne odnosi samo na osobna vozila, već i na prijevozničke tvrtke.

Međutim, kako ovo nisu nove sankcije Rusiji, budući da su privatna vozila već podložna zabrani, Komisija je upravo dala nove smjernice o tome kako tumačiti tu zabranu. Zabrana ulaska vozilima s ruskim tablicama ipak se ne odnosi na vozila u vlasništvu državljana EU-a ili članova njihove uže obitelji. Nove smjernice također navode da nije važno je li uporaba vozila privatna ili komercijalna jer u oba slučaja podliježe sankcijama za vozila podrijetlom iz Rusije.

U smjernicama se također navodi da se ova zabrana odnosi na vozila s ruskim tablicama koja su registrirana u Rusiji, jer su najvjerojatnije porijeklom iz Rusije. Trajanje njihovog mogućeg boravka u EU također je irelevantno za provedbu ove sankcije. Ujedno, za ovu zabranu nije predviđeno dodatno prijelazno razdoblje, objašnjava se u smjernicama.