Velika Britanija: Kraj za dizelaše i benzince bio je najavljen za 2030. godinu, ali sad se rok produžuje?!

Očekuje se da će se aktualni britanski premijer Rishi Sunak obratiti naciji u danima koji slijede te da će najaviti i navedenu promjenu

Velika Britaniji razmišlja o odgodi provedbe zabrane prodaje novih benzinskih i dizelskih automobila. Naime, prva granica je bila 2030. godina, a sad se razmišlja o 2035. godini, javlja BBC. Prvobitno najavljena, 2030. godina predstavljena je javnosti u studenom 2020. godine, kada je premijer bio Boris Johnson.

Podsjetimo, rok Europske unije za napuštanje dizelaša i benzinaca je 2035. godina, a ranije ove godine omogućeno je da se prodaju vozila s motorima s unutarnjim sagorijevanjem koja će koristiti sintetička goriva. Očekuje se da će se aktualni britanski premijer Rishi Sunak obratiti naciji u danima koji slijede te da će najaviti i navedenu promjenu. Nulta emisiju CO2 i drugih štetnih plinova do 2050. ne bi trebala biti upitna, samo će, čini se, rokovi biti produženi.

Glasnogovornik Sunkove vlade je naglasio da će novi pristup dati prednost pragmatizmu kako bi se osiguralo da troškovi ne opterećuju  britanske obitelji. Vlada će ostati odlučna u postizanju nulte neto emisije.