Faza procjene: Italija i Češka razmišljaju o povećanju dopuštene brzine na autocestama!

U 14 zemalja Starog kontinenta ograničenje je 130 km/h, a na Mediteranu velika je većina država s navedenim ograničenjem: Francuska, Italija, Grčka, Hrvatska...

Češka i Italija, dvije su zemlje u kojima se predlaže povećanje maksimalne brzine na autocestama i brzim cestama na 150 km/h. Najbliža tom koraku je Češka. Mjera je odobrena prošlog lipnja uz većinsku podršku Kongresa: 163 od 169 dalo je glas za. Premda to povećanje također mora biti odobreno u višem domu parlamenta, Senatu, da bi ugledalo svjetlo dana. Ako se konačno odobri, promjena bi stigla u siječnju 2024. i provodila bi se do 2026. godine, kada bi išla evaluacija. Tijekom te dvije godine procijenit će se jesu li nesreće povezane s većom brzinom.

U Italiji je prijedlog došao u proljeće od strane ministra infrastrukture i prometa Mattea Salvinija. Njegov argument je da su trenutna ograničenja anakrona s trenutnom snagom  automobila i motocikala, što baš i nije neki argument jer je bitno i stanje infrastrukture… Kao i u Češkoj, to ne bi bilo opće ograničenje, već na određenim dionicama ili autocestama. Zasad nema konkretnih odluka, ali to je mjera o kojoj se razmišlja.

U 14 zemalja Starog kontinenta ograničenje je 130 km/h, a na Mediteranu velika je većina država s navedenim ograničenjem: Francuska, Italija, Grčka, Hrvatska… U međuvremenu, Španjolska i Portugal, drže se na 120 km/h dok su zemlje s najvišom granicom Poljska i Bugarska, gdje je ona označena na 140 km/h.