Australski primjer: Obaveza građana je prijaviti alkoholizirane, agresivne vozače, one koji koriste mobitele…

Od vozača i šire javnosti traži se da nazovu policiju kako bi prijavili slučajeve kada vide da se krši zakon

Policija u australskoj saveznoj državi Novom Južnom Walesu želi da vozači zovu policiju kako bi ih obavijestili o pijanim, drogiranim, opasnim i rastrojenim vozačima. Nova kampanja, nazvana Četiri opasnosti (piće, droga, agresivno ponašanje i distrakcije), od vozača traži da tijekom blagdana budu oči i uši policije NSW-a i drugih vozača.

Vozače se poziva da jave kada vide slučajeve vožnje za koje vjeruju da su pod utjecajem alkohola, droga ili da vozači koriste mobitel dok su za upravljačem. Od vozača i šire javnosti traži se da nazovu policiju kako bi prijavili slučajeve kada vide da se krši zakon, a od njih se traži i da pruže sve podatke kao što su vrijeme, datum, mjesto i registarski broj automobila, kao i da predaju snimke s kamere koja potvrđuje njihove tvrdnje.

– Održavanje javne sigurnosti naš je glavni prioritet. Molimo vas da nam pomognete da zaštitimo sebe, svoje voljene i zajednicu na cestama NSW-a. Ako vidite ili poznajete nekoga tko je u alkoholiziranom stanju, drogiran, opasan ili ometano vozi, prijavite to, a mi ćemo istražiti -rekla je pomoćnica povjerenice za zapovjedništvo prometa i autocesta Karen Webb i dodala:

– Naša je poruka vozačima koji krše zakon jasna: Netko vas sada promatra i bit ćete uhvaćeni.

Prema najnovijim podacima, 280 ljudi poginule je na cestama NSW-a od 1. siječnja do 26. studenoga, pri čemu je brzina faktor kod 28 posto smrtnih slučajeva, a droga kod 20 posto, dok je alkohol sudjelovao u 16 posto smrtnih slučajeva na cestama.