Niže cijene letova: Koji je dan najbolji za rezervaciju, a koji za putovanje?!

Osim rezervacija putem Expedije, istraga se temeljila i na bazama podataka ARC-a (Airlines Reporting Corporation) i OAG Aviation Wordwidea

Razni su čimbenici koji utječu na cijene aviokarata, a prema online putničkoj agenciji Expedia dan u tjednu kada se rezervira može uštedjeti mnogo novca. Ako želite rezervirati međunarodni let koji polazi iz Njemačke, trebate to učiniti u nedjelju. Tada su putnici od siječanja do kolovoza kartu plaćali u prosjeku 20 posto manje nego primjerice u petak ili četvrtak. Ostalim danima je također skuplje, samo je subotom cijena rezervacije niža.

Nedjelja je stoga dobar dan za kupnju karata, ali se ne preporučuje kao dan za putovanje. Dapače, prema analizama, petak je najjeftiniji. Dakle, idealno bi bilo rezervirati kartu u nedjelju za dan putovanja – petak!
Prema Expediji, najviše su uštedjeli kupci koji su kartu kupili otprilike četiri mjeseca prije polaska. Međutim, ne biste trebali rezervirati više od četiri mjeseca prije leta.

Osim rezervacija putem Expedije, istraga se temeljila i na bazama podataka ARC-a (Airlines Reporting Corporation) i OAG Aviation Wordwidea, dviju kompanija koje prikupljaju podatke o letovima stotina zrakoplovnih prijevoznika u svijetu. Premda prosječne vrijednosti analize nude korisnu smjernicu, one su manje korisne tijekom frekventnih vremena putovanje. Za vrijeme godišnjih odmora zrakoplovi su uvijek iznadprosječno skupi pa treba na vrijeme rezervirati. Često možete uštedjeti ako rezervirate izravno kod zrakoplovne tvrtke, a ne preko drugog pružatelja usluga.