Iznenađenje iz Azije: Afganistanci su na autoshowu predstavili prvi supersportski automobil!

Za pokretanje ovog projekta potrebno je više od 43 milijuna dolara

Entop se vratio sa svojim afganistanskim superautomobilom, sada preimenovanim u Simurgh. Izvršni direktor tvrtke, Mohammad Reza Ahmadi, koji također ima ulogu dizajnera i glavnog inženjera, predstavio je automobil na Međunarodnom sajmu automobila Ženeva 2023., održanom u katarskoj Dohi.

Automobil Simurgh zasad je nepoznanica, odnosno o performansama se ništa ne zna, osim činjenice da bi ispod poklopca motora trebao biti dvolitreni turbo benzinac koji potječe od Toyote Corolle iz 2004. godine. Ahmadi objašnjava da je motor prerađen i da pruža supersportske performanse.

Afganistanski startup se u vijestima pojavio početkom ove godine kada je najavio supersportki automobil Mada9, prvi svjetski afganistanski superautomobil. Deset mjeseci kasnije Ahmadi se ukazao u glavnom gradu Katara, a Mada9 je postao Simurgh.

– Simurgh predstavlja heroje i umjetnost Afganistana – kaže Ahmadi.

Naravno, sve ovo djeluje kao lijepa priča, ali s pričama je problem što su često fikcijske. Entop je jedva skupio 130.000 dolara za nastup na sajmu, a potrebni su i ulagači kako bi se projekt realizirao. Ahmadijeve ambicije uključuju i utrkivanje u Le Mansu, što bi bio herojski podvig. Da bi realizirao san o utrkivanju i proizvodnji Simurgha potrebno mu je 43,2 milijuna dolara. Bogatašima koji imaju milijarde na računima, to se čini kao nama kupiti kikiriki, ali oni su poslovično oprezni prema bacanju novca…