Mercedesov novi električni kamion: Kažu da je ovo prvi pravi europski dugoprugaš koji ide u proizvodnju!

Vozilo je tehnički projektirano za kombiniranu ukupnu masu  do 44 tone. Međutim, zbog teških baterija, za prijevoz tereta ostaje 22 tone

Proizvođač gospodarskih vozila Daimler Truck predstavio je serijsku verziju svog električnog kamiona za velike udaljenosti, Mercedes-Benz eActros 600. S kapacitetom baterije od preko 600 kWH, trebao bi biti moguć domet od 500 kilometara. Kažu u Daimleru da je punjenje od 20% do 80% moguće za tridesetak minuta, zahvaljujući novorazvijenim LFP baterijama s vijekom trajanja do 1,2 milijuna km. Spominje se snaga elektromotora od 600 kW. Serijska proizvodnja planirana je za kraj sljedeće godine. Vozilo je tehnički projektirano za kombiniranu ukupnu masu  do 44 tone. Međutim, zbog teških baterija, za prijevoz tereta ostaje 22 tone.

U zemljama kao što su Njemačka i Francuska električni kamion mogao bi biti isplativiji od dizelskog kamiona za duge relacije unutar prosječnog razdoblja zadržavanja vozila, unatoč nabavnoj cijeni, koja je oko dva do dva i pol puta veća. Prosječno razdoblje eksploatacije kamiona je oko pet godina ili oko 600.000 kilometara.

Zanimljiv dizajnerski detalj su lijevi i desni retrovizor, uvočeni u kabinu, kako bi se poboljšala aerodinamika kamiona. eActros 600 postiže uštedu od 40 posto u emisijama CO2 s trenutnom europskom mješavinom električne energije. U Njemačkoj je tijekom ove godine novoregistrirano više od 17.000 kamiona s baterijskim pogonom, što je udio od oko 8,5 posto ukupnog tržišta.

Ideja je da će Daimler, Volvo Trucks i Volkswagenov kamionski odjel Traton pokrenuti veliki projekt izgradnje punionica za električne kamione.