Nema više dizelaša i benzinaca na cestama u središtu grada: Prvi primjer dolazi iz – Švedske!

Područje bez benzinaca i dizelaša može se povećati u drugoj fazi. Gradsko vijeće o tome će glasati u prvoj polovici 2025. godine

Švedski glavni grad Stockholm uvodi zonu zabrane za vozila s benzinskim i dizelskim motorima. Gradsko vijeće tim potezom želi osigurati svježi zrak i manje buke u centru grada. Od 31. prosinca bit će dozvoljeni samo električni automobili u dijelu središnjeg Stockholma.

U tu svrhu, takozvana zona 3 uvest će se na područje između četiri ulice u centru grada. U ovoj zoni dopušteni su samo električni automobili i dostavna vozila s hibridnim motorima (ili električna). Iznimke su za, na primjer, osoblje za njegu, sigurnosne službe, policiju i hitnu pomoć.

U Stockholmu će najstroža zona uključivati glavne trgovačke ulice i mjesta s najskupljim nekretninama u gradu. Transportne tvrtke nisu sretne zbog toga. Ovo je prvi put da je ova zona uvedena u Švedskoj, a jedna je i od rijetkih u svijetu. Područje se može povećati u drugoj fazi. Gradsko vijeće o tome će glasati u prvoj polovici 2025. godine.