Za koga navijati: Prva ‘autonomna F1’ debitirat će u Abu Dhabiju sljedeće godine!

Bolid će imati 2,0-litreni turbo blok s potpisom Honde ili Toyote, s četiri cilindra u nizu i 550 KS

Prvo natjecanje autonomnih bolida u povijesti Abu Dhabi Autonomous Racing League (A2RL) ima svoje prvo vozilo nastalo na platformi Dallara SF23 Super Formule. Vozilo teži 690 kg, može postići 300 km/h i opremljeno je najnovijom umjetnom inteligencijom. Ovaj bolid predstavljen je u Dubaiju, a bit će zajednička platforma za 10 timova u Ligi i, prema njegovim programerima, sposoban je neprestano analizirati okruženje i protivnike kako bi naučio i poboljšao svoje ponašanje u utrci bez potrebe za ljudskom intervencijom. Ako se ispuni planirani raspored, ovo prvenstvo bez vozača počet će 28. travnja 2024. na stazi Yas Marina u Abu Dhabiju, stazi koja je i domaćin spektakularne noćne VN Formule 1. Osim toga, pod okriljem A2RL lige održat će se i utrka dronova te autonomnih buggyja.

Što se tiče motora, Bolid će imati 2,0-litreni DOHC turbo blok s potpisom Honde ili Toyote, s četiri cilindra u nizu i 550 KS, a ugrađen je i mjenjač sa šest stupnjeva prijenosa. Automatski, naravno. Što se tiče dizajna, u kokpitu prostor zauzimaju navigacijski sustavi. Do sada je prijavljeno desetak timova s elitnih sveučilišta i istraživačkih institucija diljem svijeta, koji će se natjecati za nagradu od 2,25 milijuna dolara.

Među njima su Beijing Institute of Technology i Khalifa University (Kina i UAE), Code19 Racing i Indiana University (SAD), Constructor Group (Švicarska i Singapur), Politecnico di Milano (Italija), Tehničko sveučilište u Münchenu (Njemačka), Institut za tehnološke inovacije UAE, Sveučilište u Kaliforniji, Berkeley i Sveučilište na Havajima (SAD)…

Što reći, ljubitelji tehnologije će uživati, a i kladioničari…

 

View this post on Instagram

 

A post shared by A2RL (@autonomousracingleague)