Britanci su predstavili novi ratni brod: Njegova misija je ‘vidjeti’ sve što se događa ispod površine mora i oceana!

Posadu broda čini 86 časnika, mornara i stručnjaka, koji će provoditi nadzor...

Na velikoj ceremoniji održanoj u Londonu, Velika Britanija je predstavila Proteus, najsuvremeniji brod dizajniran da predvodi podvodni nadzor. Nazvan po grčkom bogu rijeka i vode, pomoćni brod Kraljevske flote (RFA) Proteus predstavlja ključni korak u zaštiti pomorskih interesa Velike Britanije.

RFA Proteus trebao bi poslužiti kao testna platforma za napredak znanosti i tehnološkog razvoja, postavljajući Veliku Britaniju na čelo pomorske sigurnosti i sposobnosti nadzora. Od faze osiguravanja sredstava do aktivacije ovog broda prošlo je samo 11 mjeseci.

RFA Proteus nije novoizgrađeni brod jer je odradio dio staža kao brod za podršku naftnim platformama. Nakon opsežnih preinaka i izmjena u brodogradilištima Cammell Laird u Birkenheadu, brod od 6000 tona pretvoren je u visoko specijaliziranu pomorsku jedinicu za nadzor, koja može monitorirati sve sustave i na dubinama do 6000 metara. Čini to pomoću niza senzora i podvodnih dronova, koji se lansiraju s platforme. Također, poviše gornje palube je i platforma za helikopter.

Posadu broda čini 86 časnika, mornara i stručnjaka, koji će provoditi nadzor. Očigledno je Britancima cilj reagirati na sve moguće vrste ugroza pa i one podomrske. Nemojte se samo pitati tko bi ih mogao ugroziti. U današnjem kaotičnom svijetu, prijatelji i neprijatelji se izmjenjuju na dnevnoj razini…