Prva na svijetu: Švedska gradi trajnu električnu cestu!

Elektrificirana cesta bit će postavljena na autocesti E20, između Hallsberga i Örebra
Švedska gradi prvu trajnu električnu cestu na svijetu koja će puniti električna vozila dok su u pokretu. Zemlja je već provela četiri pilot-projekta, odnosno konstruirala je četiri privremene elektrificirane ceste, uključujući grad Lund. No ova dionica ceste od 21 km bit će trajna. Elektrificiranu cestu gradi švedska prometna uprava Trafikverket, koja trenutno radi na pronalaženju izvođača za taj projekt. Trafikverket još nije odabrao svoju tehnologiju punjenja za revolucionarni projekt, ali očekuje se da će projektiranje i izgradnja biti završeni 2025. godine, a ubrzo nakon toga cesta će biti puštena u promet.
Trafikverket razmatra tri opcija, nadzemne instalacije, prizemne električne tračnice na cesti koje prenose energiju do EV-a putem vodilice ispod vozila ili induktivne zavojnice ugrađene u cestu koje bežično prenose električnu energiju na vozila.
Elektrificirana cesta bit će postavljena na autocesti E20, između Hallsberga i Örebra. Autocesta vodi između Stockholma na sjeveru, kroz Göteborg i Malmö na jugu – a namjerno je odabrana jer je to prometni koridor za komercijalni prijevoz robe. Također ima potrebno napajanje. Švedsko tehnološko sveučilište Chalmers objavilo je studiju u ožujku koja sugerira da bi kombinacija električnih cesta na 25% najprometnijih nacionalnih i europskih cesta i kućnog punjenja električnih vozila bila optimalna za prijelaz na električna vozila. Znanstvenici tvrde da bi tada baterije u električnim vozilima mogle biti znatno manje.