Zamijenili ste ljetne gume (i kotače) zimskima: Kako ih pravilno uskladištiti?!

Tijekom skladištenja ne smije se dopustiti prodor vlage - to može oštetiti gumu

Vrijeme je zamjene guma, a jedno od pitanja je što učiniti sa starima, odnosno ljetnima, ako govorimo o zimskoj sezoni?! Tom temom se pozabavio i Njemački autoklub (ADAC) pa vam donosimo nekoliko savjeta. Već prilikom demontaže svakako na gumama treba označiti položaj guma na automobilu – primjerice kredom. Ovo je važno kako bi se kotači ponovno pravilno pričvrstili sljedeće sezone.

Idemo dalje, odmah nakon promjene guma treba provjeriti ima li oštećenja. Prije skladištenja preporuča se ukloniti prljavštinu i kočionu prašinu s naplatka blagim sredstvom za čišćenje i četkom. Zatim se gume moraju osušiti. Tlak u gumama treba povećati za 0,5 bara u odnosu na specifikacije proizvođača, ako ste s kidali cijele kotače, tako da guma ima dovoljno zraka mjesecima kasnije pri ponovnoj zamjeni.
Tijekom skladištenja ne smije se dopustiti prodor vlage – to može oštetiti gumu. Ulja ili otapala također ni pod kojim okolnostima ne smiju dospjeti na (ili u) gume.

Gume bi idealno trebalo skladištiti u hladnim i tamnim prostorijama gdje su zaštićene od UV zračenja i Sunca. Kotači trebaju biti pohranjeni jedan na drugom. Spremanje na takozvanom “obodnom stablu” ili na posebnim zidnim nosačima također je opcija. Gume bez naplataka treba čuvati uspravno i povremeno ih rotirati.