Gotovo je sigurno: Ova godina bit će najtoplija otkako je mjerenja!

Globalna emisija CO2 dosegla je rekordnu razinu 2022. godine

Ova godina je gotovo sigurno najtoplija otkako je mjerenja, objavili su znanstvenici Europske unije u srijedu, nakon što su podaci pokazali da je prošli mjesec bio najtopliji listopad zabilježen u svjetskim mjerenjima. Prošli je mjesec s golemom razlikom srušio prethodni temperaturni rekord u listopadu iz 2019., objavila je Služba EU-a za klimatske promjene Copernicus (C3S).

– Rekord je oboren za 0,4 stupnja Celzijusa, što je ogromna razlika – rekla je zamjenica direktora C3S-a Samantha Burgess, koja je temperaturnu anomaliju u listopadu opisala kao ekstremnu.

Vrućina je rezultat emisija stakleničkih plinova, u kombinaciji s ovogodišnjim El Ninom, koji zagrijava površinske vode u istočnom Tihom oceanu. Globalno gledano, prosječna prizemna temperatura zraka u listopadu bila je 1,7 stupnjeva Celzijusa viša nego u istim mjesecima u razdoblju 1850.-1900., koje Copernicus definira kao predindustrijsko razdoblje.

Rekordni listopad znači da je sada gotovo sigurno da će 2023. godina biti najtoplija, stoji u priopćenju C3S-a. Copernicusov skup podataka seže do 1940. godine.

Klimatske promjene potiču sve destruktivnije ekstreme. Ove godine to je uključivalo poplave koje su ubile tisuće ljudi u Libiji, jake toplinske valove u Južnoj Americi i najgoru sezonu šumskih požara u Kanadi dosad.

Unatoč tome što države postavljaju sve ambicioznije ciljeve za postupno smanjenje emisija, to se dosad nije dogodilo. Globalna emisija CO2 dosegla je rekordnu razinu 2022. godine.