Orke opet napadaju: Sada je potonula jedrilica u blizini Gibraltara!

Marokanska mornarica i lokalni lučki tegljači požurili su pomoći, ali jedrilici nije bilo spasa

Grazie Mamma, jedrilica kojom upravlja poljski vlasnik Morskie Mile, završila je na dnu Sredozemnog mora. Jedrilica je bila dio flote tvrtke za obuku jedriličara te je potonula blizu Gibraltara nakon što su je napale orke. Prema riječima operatera, jato orki napalo je na kormilo plovila i tijekom 45-minutnog napada izazvalo znatnu štetu.

Marokanska mornarica i lokalni lučki tegljači požurili su pomoći, ali jedrilici nije bilo spasa. Što je potaknulo kitove ubojice da napadnu jahtu, pitanje je na koje ni znanstvenici još nisu uspjeli odgovoriti. Od 2020. takvi su se napadi intenzivirali. Zanimljivo, unatoč brojnim napadima na tom području – ljudskih žrtava (i dalje) na sreću nema. Ljudi nisu na meniju kitova ubojica.

Jedna od mogućih teorija koja objašnjava ove napade je da se kitovi samo igraju, a napadnuti su brodovi kraći od 15 metara i uvijek su u plovidbi.  Znanstvenici također vjeruju da su počinitelji uvijek isti: tri maloljetnika iz iste skupine. Ovo bi bila neka varijanta igre potapanja brodova, samo u realnim uvjetima.

No postoji još jedan mogući razlog. Možda je neka jahta ozlijedila ili usmrtila člana obitelji kitova i sad se oni osvećuju. U većini slučajeva napadi završavaju samo udarcima, ali u ovom slučaju oštećenja su bila prevelika…