Opasni otpad: Na dnu svjetskih oceana nalazi se najmanje 14 milijuna tona plastike!

Analiza oceanskih sedimenata, dubokih 3 km, sugerira da bi na dnu svjetskih oceana moglo biti 30 puta više plastike nego što pluta na površini

Prema procjeni utemeljenoj na novim istraživanjima, na dnu svjetskih oceana nalazi se najmanje 14 milijuna tona plastike, širine manje od 5 mm. Analiza oceanskih sedimenata, dubokih 3 km, sugerira da bi na dnu svjetskih oceana moglo biti 30 puta više plastike nego što pluta na površini.

Australska vladina znanstvena agencija, CSIRO, okupila je i analizirala jezgre oceanskog dna sa šest udaljenih mjesta, oko 300 km od južne obale zemlje u Velikog australskog zaljeva. Istraživači su pregledali 51 uzorak i ustanovili da nakon isključivanja težine vode svaki gram sedimenta sadrži u prosjeku 1.26 mikroplastičnih komada. Mikroplastika je promjera 5 mm ili manje i uglavnom je rezultat rastvaranja većih plastičnih predmeta na sve manje dijelove.

Suzbijanje ulaska u oceane postalo je glavni međunarodni izazov. Veća plastika može zaplesti divlje životinje, dok bi mikroplastiku i još manje komade mogli biti konzumirati planktoni ili kitovi.

Čelnici iz više od 70 zemalja potpisali su u rujnu dobrovoljno obećanje da će preokrenuti gubitak biološke raznolikosti, što je uključivalo i cilj zaustavljanja ulaska plastike u oceane do 2050. godine. Nažalost, mnoge od velikih zemalja koje nisu potpisale obvezu bile su Sjedinjene Države, Brazil, Kina, Rusija, Indija i Australija. Nadajmo se da će se to ipak promijeniti uz pomoć znanstvenih dokaza koji ozbiljno upozoravaju.