Automobili i zagađenje: Mikroplastika iz guma i kočnica putuje sve do Grenlanda i Arktika!

Istraživači su izračunali da 52.000 tona najmanjih čestica svake godine završi u moru, a 20.000 tona završi u sniježnim dalekim predjelima

Znanstvenici su dokazali da sićušni komadići plastike lete s automobilskih guma i kočnica te zagađuju mora i oceane – to je objavljeno u časopisu Nature Communications.

Gume se izrađuju imaju i sintetičke elastomere i vlakna, a kočnice su izrađene od mješavine plastike i metala. Mali fragmenti ovih materijala erodiraju uslijed trenja gume koja dodiruje asfaltnu cestu ili prilikom pritiska kočnice. Ti sitni komadi završavaju u moru ili ih vjetar otpuše u zrak i mi ih udišemo. Tako se ova mikroplastika može uputiti u netaknute dijelove svijeta poput Grenlanda, Arktika, kao i u ostala mora i oceane. Istraživači su izračunali da 52.000 tona najmanjih čestica svake godine završi u moru, a 20.000 tona završi u sniježnim dalekim predjelima.

– Male čestice mogu lako doći do udaljenih područja – rekao je Nikolaos Evangeliou, viši istraživač Norveškog instituta za istraživanje zraka i vodeći autor novog rada i rekao:

– Veće čestice se obično talože u blizini izvora.

Kako ove čestice mikroplastike, koje su višebojna, slijeću na netaknuti bijeli snijeg u određenim arktičkim regijama, istraživanje sugerira da možda i one doprinose globalnom zagrijavanju, odnosno bržem topljenju snijega i leda. 

Trenutno glavna pitanja koja proizlaze iz ove studije jesu koliki utjecaj ima ova mikroplastika iz automobila na zdravlje ljudi i životinja, kao i na naše ekosustave? Samo će više istraživanja reći istinu.