Novo područje interesa: Kako smanjiti zagađenja koja dolaze od guma, kočnica i degradacije cesta?!

Britanska vlada poziva svoje europske partnere i sve zainteresirane predstavnike vlasti u svijetu da se kreira sustav mjerenja sitnih čestica u zraku

Prema izvještajima britanske Air Quality Expert Group polovica zagađenja sitnim česticama iz cestovnog prometa dolazi od trenja koja nastaje kočenjem, odnosno trošenjem kočnica, potom habanjem guma te degradacijom cestovnih površina. Sve to šalje u zrak velike količine prašine koja je opasna za ljudsko zdravlje, ali i za okoliš. Sad, ako mislite da je ovaj tekst proizvod razigrane novinarske mašte, ne mislite tako… Britanska vlada poziva svoje europske partnere i sve zainteresirane predstavnike vlasti u svijetu da se kreira sustav mjerenja sitnih čestica u zraku. Ministrica zaštite okoliša Theresa Coffey i ministar prometa Michael Ellis posebno su glasni u tim zahtjevima.

Zakonodavci su u prvom koraku htjeli povećati broj električnih automobila i smanjiti emisije štetnih plinova iz prometa. U ovom drugom naletu bavit će se sitnim česticama, posebice mikroplastikom za koju kažu da završava i u rijekama, morima te oceanima, a tako i negativno utječe na biljni i životinjski svijet.