Kada se oglasi alarm za pretjeranu količinu smoga javni prijevoz u Pragu bit će besplatan

U štedljivoj Češkoj je zbog ušteda u potrošnji goriva raširena navika skidanja filtra krutih čestica s automobila pa zbog toga raste onečišćenje zraka

Mnogi europski gradovi pokušavaju riješiti problem onečišćenja zraka, a način na koji pristupaju tom problemu je šarolik. Posljednji primjer iz Praga je zanimljiv. Kada se oglasi alarm za pretjeranu količinu smoga u gradu javni prijevoz bit će besplatan. To vrijedi za sve, stanovnike i turiste. Gubitak javnog prijevoznika po uz takvu mjeru će biti oko 200.000 eura dnevno, a nadoknadit će ga iz gradske blagajne. To ne bi trebao biti veliki problem obzirom ga glavni grad Češke godišnje posjeti oko pet milijuna turista, koji plaćaju boravišne takse i slične namete što pune državnu i gradsku blagajnu. Alarm za povećanu razinu smoga godišnje se u Pragu uključuje pet do sedam puta, a glavni uzrok onečišćenja zraka je promet.
Česi su štedljiv narod, znamo to i sami jer na Jadran nerijetko dolaze punih prtljažnika hrane, a imaju i slavenske krvi pa ne čudi da je kod njih razvijena navika skidanja filtra krutih čestica s dizelskih automobila. Naime, tako štede gorivo, a pritom i zagađaju zrak. Kad na vagu stave uštede i zagađenje, deblji novčanik uvijek pobjeđuje. Gradske i državne vlasti pokušavaju stati na kraj toj navici i zasad razmišljaju o načinu kako sankcionirati štediše-zagađivače, a pokušavaju promovirati i car sharing usluge. Zasad su te ideja pale na jalovo tlo, a budućnost će pokazati mogu li se Česi i Pražani promijeniti.