Online usluge u automobilima: Može na žicu i bez nje…

Apple CarPlay i Android Auto omogućuju povezivanje automobila i pametnog telefona. Što je s drugim online servisima na hrvatskom tržištu?

Android Auto i Apple CarPlay na ekranu automobila prikazuju potpuno drugačije sučelje od tvorničkog, a zamišljeno je kako bi se s velikim ikonama olakšalo korištenje i na veći ekran s naših pametnih telefona dovelo najbitnije aplikacije. Na taj je način u vožnji legalizirano korištenje pametnog telefona koji je kabelom ili bežično povezan na infotainment sustav. Ako odlučite žičano spojiti vaš pametni telefon i ne uspijete, moguće je da koristite kabel koji je namijenjen samo za punjenje baterije, ne i za prijenos podataka.

U bežičnom i žičanom obliku Apple CarPlay i Android Auto podržavaju Toyota, Volkswagen i Porsche. Određeni Opelovi modeli ne nude ovu funkcionalnost na osnovnim sustavima za informiranje i zabavu, dok Astra, Astra GSe i Astra Electric omogućuju i bežično i žičano spajanje. Ostali Opelovi modeli nude spajanje samo preko kabela. BMW, MINI Jaguar i Land Rover se s telefonom povezuju bežično. U Audiju ćete oba sustava moći povezati ako vozilo ima opremu Audi smartphone sučelje što ovisno o modelu može biti dio serijske ili dodatne opreme. Spajanje se kod većine Audija obavlja bežično. Seat i Cupra s opremom Full Link podržavaju bežično i žičano spajanje. Sva vozila Ford od 2012. godine opremljena sa SYNC 3 podržavaju Apple Car Play i Android Auto preko USB kabela, dok vozila koja dolaze sa SYNC 4 podržavaju bežično spajanje. Citroen, Peugeot i DS bežično spajanje nude na vozilima s Ivi sustavom, a ostali žičano. Sva Renault i Dacia vozila (osim Springa) podržavaju oba sustava – Megane E-Tech i Austral i žičano i bežično, sustav EasyLink od 2019. također podržava Apple CarPlay i Android Auto, a od 2021. spajanje može biti bežično ili preko kabela. Suzuki samo preko žice povezuje Android Auto, a Apple CarPlay žičano i bežično.

Toyota omogućuje Google Play Music i Apple Play Music tako da višemilijunsku glazbenu kolekciju možete imati u svojem vozilu, bez potrebe da glazbu slušate preko YouTubea, što je najlošija kvaliteta, a nećete morati koristiti ni USB stick. Audi u određenim modelima nudi Apple Music. Ovisno o modelu, Opel nudi navigaciju u stvarnom vremenu plus i e-daljinsko upravljanje. Ford nudi Spotify i Telegram. Volkswagen kroz App-Connect omogućuje Spotify, Viber, WhatsApp, Waze, Google Maps itd. Porsche Connect omogućuje Apple Music, Spotify Premium, Apple Podcasts te ScreenhitsTV. BMW i MINI kroz ConnectedDrive nude Spotify, video snimanje okruženja tijekom vožnje (s GPS položajem) te snimanje brzine vožnje. Renault kroz OpenRLink nudi Google Maps, Google Assistant, YouTube Music, Amazon Music, Spotify, Google Podcasts, Vivaldi Browser, Waze, EasPark, Netflix, dok Dacia za sada nema dodatne usluge ovakve vrste.

Toyota kroz aplikaciju MyT i značajku Pronađi moj automobil pomaže u lociranju gdje ste parkirali svoje vozilo i omogućuje vam da podatak o toj lokaciji podijelite s drugima te nudi slanje podataka o unaprijed isplaniranim rutama u sustav za navigaciju u automobilu. MyT nudi i daljinsko zaključavanje i otključavanje te mogućnost zadavanja temperature klimatizacije unaprijed iz udobnosti vlastitog doma. Aplikacije myAudi i SEAT Connect/Cupra Connect kroz tri godine od datuma isporuke vozila uključuju daljinsko otključavanje i zaključavanje vozila, provjeru stanja napunjenosti spremnika goriva, provjeru ukupne kilometraže vozila, provjeru lokacije parkiranog i zaključanog vozila, slanje navigacijskih odredišta u vozilo itd. Njihova električna/PHEV vozila, uz to, ovisno o modelu i opremljenosti, imaju mogućnost prikaza stanja napunjenosti baterije, daljinskog uključivanja punjenja, aktivaciju klimatizacije vozila, postavljanje timera za klimatizaciju i punjenje. Kroz myOpel prati se napunjenost i doseg električnih i PHEV modela, uključivanje klime i grijanja, označavanje parkirne lokacije vozila kako biste ga lakše pronašli u gužvi te dijeljenje parkirne situacije.

Kroz FordPass korisnik može upaliti vozilo, pokrenuti grijanje/hlađenje unutar vozila, provjeravati stanje količine goriva, zaključavati/otključavati vozilo, provjeriti tlak u gumama i provjeriti pogreške na vozilu. Aplikacije Volkswagen i We Connect omogućuju praćenje potrošnje, napunjenost rezervoara i baterije, lokaciju vozila, navođenje navigacijom do vozila, daljinsko otključavanje i zaključavanje vozila. Aplikacija Volkswagen je namijenjena za Volkswagen ID. modele te u njoj imate dodatne funkcije koje su prilagođene električnim vozilima, primjerice pregled punionica, planiranje rute puta, grijanje/hlađenje vozila u mirovanju, postavljanje vremena punjenja. Kroz MyPeugeot i MyCitroen pronađite svoje vozilo, pristupite svojim podacima o vožnji, pratite rokove i planove za održavanje vozila. InControl za Jaguar i Land Rover nudi zagrijavanje ili hlađenje vozila, svjetlosni i zvučni signal te otključavanje/zaključavanje vozila. Kroz My Porsche se može parkirati vozilo, uključiti grijanje i hlađenje vozila, otključati i zaključati vozilo, locirati poziciju vozila, poslati rutu na Porsche Communication Management, dok se za Taycan može planirati i pogledati pregled puta/predloženih punionica. MyBMW omogućuje na daljinu pristup lokaciji vozila, uključenje klimatizacijskog uređaja i slično. My Renault omogućuje daljinsku provjeru postotka napunjenosti baterije, lokaciju vozila, ukupan broj prijeđenih kilometara, doseg vozila, uključivanje svjetala, trube, grijanja i hlađenja, izračun dosega električnih vozila ovisno o napunjenosti baterije, broju putnika i količini tereta u autu. Kod Dacije bi Duster sljedeće godine trebao omogućiti slične značajke kao Renault. Suzuki Connect provjerava otključana vrata i upaljena prednja svjetla te se kroz aplikaciju mogu zaključati vrata i ugasiti svjetla, nudi lokator parkiranog automobila na karti u aplikaciji, povijest vožnje, nadzor i ograničenje kretanja (npr. znat ćete ako u praonici netko vozi vaše vozilo), sigurnosne obavijesti, obavijest o svjetlu upozorenja i obavijest o periodičnom održavanju/opozivu.

Jedna od korisnih online usluga svakako je i informiranje kad je vrijeme za sljedeći servis te naručivanje termina. MyT nudi podsjetnike za servis i zakazivanje termina. Audijeva myAudi, SEAT Connect, Cupra Connect i FordPass pokazuju podatke o predviđenom vremenu za sljedeći redovan servis ili predviđenoj prijeđenoj kilometraži (ovisno što nastupi prije), ali ne omogućuje naručivanje preko same aplikacije. Opel, Citroen, Peugeot i DS omogućuju naručivanje za servis preko mobilne aplikacije, dok Ford radi na nadogradnji te funkcije. VW-ova aplikacija podsjeća kad je sljedeći servis u planu (za koliko dana) – kod registracije u aplikaciju odabire se željeni servisni partner, na taj način je servisni partner povezan s aplikacijom i kad se približava termin servisa, oni sami kontaktiraju klijenta za dogovor oko servisa. InControl za Jaguar i Land Rover prati servisni interval, stanje AdBluea, kilometražu, ali ne podržava naručivanje na servis. My Porsche pruža informaciju kad je sljedeći servis, po kilometraži i vremenskom intervalu, a uskoro će nuditi i naručivanje na servis. MyBMW nudi trenutačno stanje vozila i potrebu za servisom te zakazivanje servisa. My Renault pruža program održavanja i tablicu potrošnog materijala (motorno ulje, rashladna tekućina…), jamstva i ugovore koje vozilo ima, ali bez automatskog upozorenja na sljedeći servis. Dacia modeli za sada nemaju takve mogućnosti. Suzuki Connect za sada ne nudi narudžbu za servis (samo telefonski poziv), ali javlja kad je vrijeme za servis te ako se auto pokvari javlja servisu koja je pogreška.

I na kraju ništa manje bitan podatak nije ni onaj o vrsti žičane konekcije – može to biti USB-A ili noviji USB-C. Ako vaše vozilo ima USB-A, a vi na kabelu imate USB-C, postoji opcija kupnje adaptera, ali ne rade baš uvijek svi adapteri. Audi, Jaguar, Land Rover, Citroen, Peugeot i DS modeli kombiniraju USB-A i USB-C, dok njihovi noviji modeli uglavnom dolaze samo s USB-C konektorom. USB-A dolazi na svim modelima do nove Opel Astre, a na Astri i na budućim modelima je USB-C. Novi VW modeli, Porsche, BMW i Mini imaju USB-C. Dacia ima samo USB-A, dok kod Renaulta svi modeli lansirani nakon Meganea E-Tech i Australa imaju dostupnu samo USB-C opciju (npr. Rafale će imati šest tih konektora), dok je prije bio dostupan samo USB-A.