‘Crni dan’ za električne automobile: Švicarska uvodi poreze i carnu za njihovu kupnju!

Od 1. siječnja 2024. električni automobili podlijegat će istim porezima kao i automobili s motorima s unutarnjim sagorijevanjem

Nekoliko europskih zemalja, uključujući Švedsku, ukinulo je subvencije građanima koji kupuju električne automobile. U novoj odluci, Švicarska je sada odlučila ići mnogo dalje. Švicarsko savezno vijeće u priopćenju za javnost najavljuje da će od 1. siječnja 2024. električni automobili podlijegati istim porezima kao i automobili s motorima s unutarnjim sagorijevanjem. Osim toga, električni automobili dobivaju i uvoznu carinu od 4%, sličnu drugim vozilima.

– Bundesrat (Savezno vijeće Švicarske) smatra da oslobođenje od carina kao poticaj više nije potrebno, s obzirom na nagli porast udjela električnih vozila u ukupnom uvozu automobila i konvergenciji cijena – navodi se u priopćenju vijeća.

Udio električnih automobila povećao se šest puta u Švicarskoj između 2018. i 2022. U prvoj polovici ove godine prodano je 400.66 električnih automobila, što je povećanje od 23 posto. Ujedno to je uzrokovalo nagli pad prihoda od poreza na automobile u Švicarskoj.

Promjena je izazvala oštre prosvjede automobilske industrije u zemlji, ali bez nekog trajnog učinka. Već smo u nekoliko navrata napisali da politika subvencija i oslobođenja od poreza neće trajati zauvijek. Kako raste udio električnih automobila države će morati nadoknaditi minus u proračunu… Što će to značiti za prodaju električnih automobila? Sigurno će doći do pada.