Koliko vozila ima neispravna svjetla: Jedna njemačka akcija pokazuje da je problem – velik!

Otprilike svako deseto vozilo imalo je problem sa stražnjim osvjetljenjem

U tzv. Testu svjetala 2023., čak 27,4 posto imalo je kvarove na rasvjeti u Njemačkoj (prošle godine: 27,8 posto). To je rezultat aktualne statistike Deutschen Verkehrswachta (DVW) i Zentralverbands Deutsches Kraftfahrzeuggewerbea (ZDK), odnosno Organizacije za sigurnost prometa i Središnjeg udruženja njemačkih trgovaca vozilima. Autoservisi su dostavili gotovo 50.000 prijava kvarova nakon inspekcije četiri puta više vozila.

S 18,7 posto glavna su prednja svjetla ponovno na vrhu statistike kvarova (2022.: 19,8 posto). Udio vozila s previsoko postavljenim svjetlima je 8,5 posto (2022.: 8,3 posto). Prednja svjetla koja su bila postavljena prenisko pronađena su na 7,7 posto vozila (2022.: 9,4 posto). To dovodi do smanjene vidljivosti i time smanjuje sigurnost. Na 3,4 posto vozila glavni je far potpuno otkazao. Ekstrapolirano na količinu svih njemačkih vozila od 48,8 milijuna automobila, to rezultira s oko 1,66 milijuna vozila koja su na cestama s neispravnim svjetlima.

Otprilike svako deseto vozilo imalo je problem sa stražnjim osvjetljenjem (10,2 posto; 2022.: 9,5 posto). Ovo također nosi visok rizik. Samo ako kočnice i stražnja svjetla rade, drugi vozači iza imaju priliku reagirati na vrijeme i pritisnuti kočnice.

Akcija testa svjetala postoji od 1956. godine, a zajednički je organiziraju ZDK i DVW.

Kontrolirajte svoje svjetla, zbog sebe, ali i drugih sudionika u prometu.