Izvanredni nadzorni zdravstveni pregled za vozače: U kojim će vas okolnostima poslati…

Postoji čitava lepeza sankcija i mjera za one koji ne znaju ili nisu u stanju uvidjeti štetnost određenih konzumacija na vozačke sposobnosti

Uz temu zdravstvene sposobnosti vozača dizala se kuka i motika, sukobljavala mišljenja i stajališta, uglavnom kada su u pitanju bili vozači starije dobi te propisivanje obaveznog liječničkog pregleda za vozače nakon što navrše određeni broj godina. Iskristalizirao se tu argument diskriminacije po dobi ali i financijski teret za starije osobe. Drugo ali ne manje bitno vatreno krštenje  ticalo se obveze liječnika obiteljske medicine ili druge zdravstvene ustanove da prijavljuje policiji promjene zdravstvenog stanja vozača. Na površinu je, sukladno očekivanju izronilo pitanje odnosa liječnik – pacijent koji se temelji na povjerljivosti!

Sve u svemu, na kraju se ispostavilo da je najbitnije biti posve zdrav u trenutku izdavanja vozačke dozvole, a to se mnogima dogodi u cvijetu mladosti, najčešće u dobi od 18 godina ili ranim dvadesetim, a tada većina, doista puca od zdravlja i sposobnosti! To što je teško doživotno biti baš posve zdrav, sukladno onoj da ne postoje zdravi, već samo loše pregledani, nije baš od utjecaja na vozačku dozvolu. Tko u mladim danima u kojima mu se izdaje vozačka bude zdrav kao dren, teoretski bez ikakve zdravstvene kontrole može voziti dok god se prema vlastitoj prosudbi osjeća sigurnim i zdravim za vožnju. O tome što je subjektivna sposobnost za vožnju, dalo bi se razglabati na dugo i na široko.

No, nećete vjerovati, tema zdravstvenog pregleda osoba koje nemaju nikakvo ograničenje evidentirano u vozačkoj dozvoli, zna se pojaviti posve iznenada! Rijetki razbijaju glavu temama koje ih se ne tiču ali kad na vlastitoj koži osjete dosege takvih tema i zakonskih odredaba za koje nisu ni znali da postoje, kreće panika i preneraženost.

Zbog odbijanja alkotestiranja policija može uputiti na izvanredni zdravstveni pregled! Zar zaista? O da! Tek kada se nekima to zaista i dogodi, otkriju tu mogućnost, odnosno posljedicu svojih osobnih odluka i postupanja. Naravno da policija to može! I samo da se zna, nije to jedini slučaj u kojem policija ima zakonsku mogućnost uputiti vas na takav pregled. Da postoje zakonom propisani slučajevi u kojima ona ima takvu ovlast, postoje. I da, zaista ih primjenjuje! Nije to mrtvo slovo na papiru koje u praktičnoj provedbi nikada viđeno nije.

Ne treba očajavati zbog toga! Kada bi se inače samoinicijativno uputili na zdravstveni pregled? Automobil ide na tehnički u vremenskim periodima propisanim zakonom, idete s njim i  automehaničaru, odnosno na servis. A što je s vama? Vašim zdravljem? Vidite kako policija zapravo, ima zakonsku mogućnost da misli o vašoj dobrobiti, a od zdravlja kažu, nema većeg bogatstva.

Na izvanredni nadzorni zdravstveni pregled upućuje se vozač za kojeg se opravdano sumnja da zbog zdravstvenih razloga više nije sposoban sigurno upravljati vozilom. Međutim, sumnja sama po sebi nije dovoljna, nužno je da bude ispunjena zakonom propisana pretpostavka (to je i stajalište Visokog upravnog suda RH Usž-2290/22-3). Nešto mora biti okidač! I to ne bilo što! Već se mora ispuniti zakonom predviđen slučaj! Što točno? Alkohol u određenoj utvrđenoj visini, opijati, ponavljači na temu alkohola te oni koji se odbiju podvrgnuti ispitivanju!

Moramo biti posve precizni. Zakon propisuje kako će se na izvanredni nadzorni zdravstveni pregled uputiti vozač i instruktor vožnje kod kojih je utvrđen udio alkohola u krvi viši od 1,50 g/kg, odnosno odgovarajući iznos miligrama u litri izdahnutog zraka ili je utvrđeno da su upravljali vozilom pod utjecajem droga ili lijekova, kao i vozač i instruktor vožnje koji se odbiju podvrgnuti ispitivanju imaju li u organizmu alkohola, droga ili lijekova koji utječu na psihofizičke sposobnosti i na sposobnosti upravljanja vozilima, nakon pravomoćnosti odluke o prekršaju ili su najmanje tri puta pravomoćno kažnjeni zbog upravljanja vozilom s nedopuštenom količinom alkohola u krvi, odnosno odgovarajućim iznosom miligrama u litri izdahnutog zraka.

Treba uzeti u obzir i potencijalnu sudbinu vaše vozačke dozvole u tom slučaju. Što se dešava s njom. Jednostavno je! Zakon je regulirao to pitanje i to na način kojim će rijetko tko biti oduševljen. Vozaču ili instruktoru vožnje koji se ne podvrgne nadzornom zdravstvenom pregledu na koji je upućen, vozačka će se dozvola oduzeti dok se tom pregledu ne podvrgne. A što će onda biti, ovisi naravno o rezultatima tog zdravstvenog pregleda, jeste li zdravi ili ne, jeste li sposobni za upravljanje vozilom ili ne, jeste li možda ograničeno sposobni? Policijska uprava, odnosno policijska postaja oduzet će vozačku dozvolu vozaču i instruktoru vožnje za kojeg se izvanrednim zdravstvenim pregledom utvrdi da je ograničeno sposoban i izdat će na njegov zahtjev novu vozačku dozvolu sukladno utvrđenom ograničenju. Policijska uprava, odnosno policijska postaja oduzet će vozačku dozvolu vozaču i instruktoru vožnje za kojeg se pregledom utvrdi da je postao tjelesno ili duševno nesposoban za upravljanje vozilima, za vrijeme dok ta nesposobnost traje.

Mislite da upućivanje na izvanredni nadzorni zdravstveni pregled zbog odbijanja podvrgavanja ispitivanju ima  li vozač u organizmu alkohola, droga ili lijekova koji utječu na psihofizičke sposobnosti i na sposobnosti upravljanja vozilima, nije nešto što se vama može dogoditi? Uostalom ako ste zdravi i sposobni, nemate se čega bojati i od čega strepiti. Svatko snosi odgovornost za svoje odluke ali bitno je znati koje su posljedice tih odluka, tako da može sve ukalkulirati prije donošenja konačne odluke. Pristati ili odbiti? Sistem, kako ćemo – lako ćemo, bitno da prođe ovaj dan a poslije kako bude, nije osobito oportun kad je riječ o ovoj temi.

Svjedočanstvo iz stvarnog života? Nema problema! Pravomoćnom presudom Općinskog prekršajnog suda u Splitu, Pp-13655/21-5 od 20. siječnja 2022., utvrđeno je da je vozač upravljao osobnim vozilom i da se na zahtjev policijskog službenika odbio podvrgnuti liječničkom pregledu, odnosno uzimanju krvi ili krvi i urina radi utvrđivanja prisutnosti droga u organizmu. Zaključkom od 9. 3. 2022. vozač je upućen na izvanredni nadzorni zdravstveni pregled i pozvan da u roku 15 dana dostavi uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti za upravljanje vozilom. Rješenjem MUP-a 23. 5. 2022. oduzeta mu je vozačka dozvola dok se ne podvrgne izvanrednom nadzornom zdravstvenom pregledu. Visoki upravni sud Republike Hrvatske u presudi Usž-735/2023 od 21. 11. 2022. utvrdio je kako je vozačka dozvola pravilno i zakonito oduzeta budući je čl. 284. st. 3. Zakona o sigurnosti prometa na cestama propisano da će se vozaču ili instruktoru vožnje koji se ne podvrgne nadzornom zdravstvenom pregledu na koji je upućen, oduzeti vozačka dozvola dok se tom pregledu ne podvrgne. Možda vam je rok od 15 dana prekratak za zdravstveni pregled i dostavu uvjerenja, Visoki upravni sud ukazao je u istoj presudi i da se odluka o produljenju roka ne donosi po službenoj dužnosti, nego po zahtjevu stranke.

Kao što i sami vidite, postoji čitava lepeza sankcija i mjera za one koji ne znaju ili nisu u stanju uvidjeti štetnost određenih konzumacija na vozačke sposobnosti, one koji se odlučno opiru utvrđivanju i provjerama. Zato pamet u glavu, prevenirajte posljedice i sukobe sa zakonom. Odluka je na vama. Sve je u vašim rukama, uključujući i vaš život i život drugih na prometnicama.