Mali rizici od havarije: Kinezi će uskoro početi proizvoditi nuklearni kontejnerski brod!

Reaktor funkcionira na bazi rastaljene soli i torija, koji stvaraju reakciju i zagrijavaju masu, koja potom stvara paru i pokreće turbinu te stvara električnu energiju

Kineska državna tvrtka predstavila je kontejnerski brod na nuklearni pogon s reaktorom za rastopljenu sol. Koncept pogona trebao bi nuditi velike ekološke i ekonomske prednosti te biti siguran. Na sajmu Marintec China 2023 Expo, China State Shipbuilding Corporation (CSSC) predstavila je kontejnerski brod na nuklearni pogon koji može nositi do 24.000 standardnih kontejnera. Očekuje se da će veliki kontejnerski brod biti gotovo klimatski neutralan. Do sada nuklearni pogon nije imao gotovo nikakvu ulogu u civilnom brodarstvu. Međutim, CSSC je uvjeren da je upravo ta tehnologija budućnost zbog sve većih zahtjeva da se i komercijalni transport roba na morima pročisti. Ovaj pogon nudi velike ekonomske prednosti jer ga nije potrebno redovito puniti gorivom.

Reaktor funkcionira na bazi rastaljene soli i torija (materijala čija dostupnost u Kini nije upitna), koji stvaraju reakciju i zagrijavu masu, koja potom stvara paru i pokreće turbinu te stvara električnu energiju. Značajna sigurnosna prednost ovog tipa reaktora je korištenje goriva u tekućem obliku, što značajno smanjuje rizik od taljenja. Osim toga, reaktor radi pod atmosferskim tlakom, što eliminira opasnost od eksplozije pare, a u slučaju opasnosti moguće je brzo gašenje reaktora.