Nova norveška anketa: Polovica vozača provjerava mobitel za upravljačem!

Ako trebate provjeriti poruku ili obaviti telefonski poziv, parkirajte automobil, odnosno pronađite sigurno mjesto da se isključite iz prometa

Nedavno istraživanje u Norveškoje ima porazne rezultate jer 45 posto vozača objašnjava da provjerava svoj mobilni telefon za upravljačem. To je, naravno, grozna i opasna navika u prometu, neovisno o tome stojite li na semaforu ili ste u vožnji.

U anketi koju je Norstat napravio na 1007 Norvežana, 95 posto vozača kaže da ima kontrolu u prometu kada provjerava mobitel u automobilu. Zastrašujuće je što gotovo polovica kaže da svjesno krše zakone i da ih to previše ne opterećuje.

Mobiteli i vožnja ne idu zajedno. Čak i ako vam je mobitel na sigurnom mjestu, odnosno ako ga koristite s Bluetoothomu u automobilu. Ako trebate provjeriti poruku ili obaviti telefonski poziv, parkirajte automobil, odnosno pronađite sigurno mjesto da se isključite iz prometa. Ne biste trebali biti sudionik u prometu kada provjeravate mobitel. Svi pozivi su emocionalno iscrpljujući, odvlače vam pažnju te tako postajete opasnost u prometu.

Inozemna istraživanja dokazala su kako je, razgovara li vozač mobitelom tijekom vožnje, efekt isti kao da imao 0,8 promila alkohola u krvi, a 23 puta povećava se opasnost za prometnu nesreću ako tipkamo po mobitelu tijekom vožnje. Bez obzira na koji način pričamo na mobitel, držeći ga u ruci ili preko nekog od uređaja, rizik prometne nesreće se povećava za četiri puta. Kada razgovaramo preko mobitela, vidno polje nam se ograničava za trećinu.