Kamere i umjetna inteligencija: Razvijen je sustav koji motocikliste i bicikliste upozorava na opasnost od nesreće!

Veliki broj nesreća događa se kada drugi sudionici u prometu, posebice kamioni i osobni automobili, pretječu motocikle ili bicikle

U cestovnom prometu posebno su ugroženi biciklisti i motociklisti. Start-up Roadio stoga je razvio sustav koji pomoću kamera i umjetne inteligencije (AI) upozorava na nesreće i opasne situacije. U cestovnom prometu posebno su ugroženi biciklisti i motociklisti. Start-up Roadio stoga je razvio sustav upozorenja za električne bicikle i motocikle na sudar kako bi spriječio ozbiljne nesreće. Sustav može upozoriti vozače na moguće sudare straga do šest sekundi unaprijed. Ova upozorenja vrijede za područje do 125 metara ispred vozila. Osim toga, izdaju se dodatna upozorenja ako se bicikl ili motocikl približavaju vozilu ispred sebe na manje od 60 metara. Veliki broj nesreća događa se kada drugi sudionici u prometu, posebice kamioni i osobni automobili, pretječu motocikle ili bicikle. Roadiov sustav upozorenja na sudar stoga detektira kada vozila iza korisnika sustava žele brzo ubrzati i eventualno pretjecati.

Upozorenja se šalju putem pametnog telefona vozača. Sustav koristi dvije kamere riblje oko i umjetnu inteligenciju (AI) za promatranje okoline. Jedna od tih kamera postavljena je na prednji dio, a druga na stražnji. Ovaj sustav, koji je dizajniran i za električne mopede i za e-bicikle, nudi pogled na okolinu od 360 stupnjeva zahvaljujući kamerama ribljeg oka, koje kontinuirano analiziraju sve moguće izvore opasnosti. Osim toga, kamere kontinuirano snimaju promet. Međutim, ova bi funkcija mogla biti problematična u zemljama koje imaju stroge propise o zaštiti podataka.

Dodajmo i da su tvrtku osnovali bivši zaposlenici Ubera, Appela i Tesle, a zasad još nisu objavili cijenu sustava upozorenja na sudar. Već postoje dogovori s tvrtkama koje u bliskoj budućnosti željeli ugraditi sustav u svoje bicikle i motocikle.