Solarna elektrana i vjetroelektrana u jednom: Proizvodi veliki količinu struje i noću!

Toranj visok 200 metara, čiji bi solarni kolektor za grijanje energijom sunca i vjetra imao promjer od 250 metara, proizvodio bi oko 753 MWh električne energije godišnje

Znanastvenici sa Sveučilišta u Kataru i Tehničkog sveučilišta Al Hussein sada su razvili sustav koji može proizvoditi električnu energiju kombinirajući solarnu i vjetroelektranu u pustinji, tijekom dana i noći. Prema objavi u časopisu Energy Reports, inovativni toranj koristi princip rada uzlazne elektrane, koja je dizajnirana još 1903. Sustav nalikuje obrnutom lijevku u kojem se hladni zrak zagrijava sunčevom svjetlošću. Nakon toga, efekt dimnjaka osigurava da zagrijani zrak ulazi u toranj i pokreće turbine iznad koje proizvode električnu energiju.

Istraživači predvođeni Faresom Almomanijem proširili su uzlaznu elektranu koristeći ne samo uzlazni već i silazni zrak za proizvodnju električne energije. To je omogućeno raspršivanjem hladne vode u zrak na najvišoj točci tornja. Ohlađeni zrak tone u manje tornjeve raspoređene oko uzlaznog tornja i pokreće druge male turbine. Prema izračunima znanstvenika, toranj visok 200 metara, čiji bi solarni kolektor za grijanje energijom sunca i vjetra imao promjer od 250 metara, proizvodio bi oko 753 MWh električne energije godišnje u suhim i vrućim pustinjama. Sustav bi mogao proizvoditi električnu energiju noću čak i bez sunčevog zračenja.

Međutim, stalna opskrba vodom je problematična. U većini pustinjskih područja voda potrebna za rad morala bi se pumpati u elektranu. To bi svakako smanjilo učinkovitost. Ali ako netko može to izvesti onda su to Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) koji imaju cilj smanjiti emisije CO₂ do 2050. godine. Kako bi postigli taj cilj, nedavno su izgradili solarnu elektranu s maksimalnim kapacitetom od dva gigavata (GW), u blizini Abu Dhabija, gdje se i očekuju prve elektrane s novom tehnologijom.