Prevare na električnim punionicama: Lopovi kradu novac vozačima jednostavnom i efikasnom metodom!

Prevara je jednostavna, ali je korisnici stanica za punjenje električnih automobila, ako nisu koncentrirani, teško mogu otkriti

Nakon lažnih SMS poruka, lažnih prometnih kazni, lažnih kazni za parkiranje…, sada su stanice za punjenje u Francuskoj predmet prevare na štetu vozača. Proces koji koriste kriminalci ne može biti jednostavniji. Na QR kod operatera jednostavno se zalijepi krivotvoreni QR kod, piše La République du Centre.

Nakon skeniranja QR koda, korisnik se usmjerava na platformu kako bi ispunio svoje bankovne podatke te kako bi se mogao napraviti bankovni otisak, obično od 40 € ili 50 €. Nakon unosa potrebnih podataka, žrtve ove nove vrste obmane ne mogu započeti proces punjenja baterije svog vozila. Plaćanje koje odgovara ovom bankovnom otisku vrši se isključivo u korist prevaranata. Ova vrsta krađe identiteta ne zahtijeva nikakve posebne vještine jer mnoge aplikacije, dobro poznate kriminalcima, nude generiranje QR kodova i stvaranje povezanih web stranica. Prevara je jednostavna, ali je korisnici stanica za punjenje električnih automobila, ako nisu koncentrirani, teško mogu otkriti. Naravno, prije nego što uplate novac i shvate da ne mogu napuniti automobil.

Kako otkriti prevare? Za razliku od prevaranata, različiti dobavljači energije ne lijepe QR kodove jedan na drugi pa ne bi trebalo biti zadebljanja. Drugi detalj je da veza stranice za plaćanje mora početi s “https://”. Ako to nije slučaj, to znači da web mjesto nije sigurno i da ni transakcija koja se tamo provodi nije sigurna. Logotip dobavljača energije također mora biti identičan logotipu tvrtke koja nudi uslugu punjenja. Također, ako se nasjedne na preveru, potrebno je odmah zvati banku u blokirati račun.