Od ljudske stolice do kerozina: Britanci su razvili gorivo koristeći sadržaj – kanalizacije!

Zrakoplovni letovi s ljudskom stolicom? To bi bilo nešto novo! Taj je izvor energije doista neograničen...

Kemičari u laboratoriju u Gloucestershireu (Velika Britanija) pretvorili su kanalizacijski otpad ljudskog proijekla u kerozin, javlja BBC. James Hygate, glavni izvršni direktor Firefly Green Fuels, rekao je:

– Željeli smo pronaći sirovinu niske vrijednosti koje bi bilo u izobilju. Naravno, kakice ima u ogromnim količinama.

Fireflyjev tim je surađivao sa Sveučilištem Cranfield na ispitivanju utjecaja ugljika u životnom ciklusu goriva. Zaključeno je da Fireflyjevo gorivo ima 90% manji ugljični otisak od standardnog mlaznog goriva.

– Naravno da bi se određena količine energije koristila (u proizvodnji goriva), ali kada se pogleda cijeli ciklus goriva, od proizvodnje do korištenja, ušteda od 90% je nevjerojatna. Korištenje energije u proizvodnji ovog goriva je mnogo manje nego u proizvodnji fosilnog goriva – rekao je Hygate.

Biokerozin sada neovisno testiraju na DLR Institutu za tehnologiju sagorijvanja pri Njemačkom svemirskom centru, u suradnji s Washington State Universityjem. Daljnja buduća testiranja također će provoditi UK SAF Clearing House sa sjedištem na Sveučilištu Sheffield. Zrakoplovni letovi s ljudskom stolicom? To bi bilo nešto novo! Taj je izvor energije doista neograničen…