Nova američka pametna bomba ide u proizvodnju: Može pogađati ciljeve i u najtežim vremenskim uvjetima!

Borbeni zrakoplov sa StormBreakerom može ciljati i uništavati nepokretne i pokretne objekte s udaljenosti od 72 km

Raytheon (tvrtka RTX) dobio je ugovor vrijedan 345 milijuna dolara za opskrbu Zračnih snaga Sjedinjenih Država (USAF) s više od 1500 pametnih bombi StormBreaker. Nova serija StormBreakera koristit će se na zrakoplovima F-15E Strike Eagle i F/A-18E/F Super Hornet, a testiranje je u tijeku na svim varijantama zrakoplova F-35. StormBreaker je prošle godine testiran 28 puta.

U glavnom, to je pametno oružje koje pruža značajnu prednost tijekom borbe. Može pogoditi pokretne mete u nekim od najizazovnijih vremenskih uvjeta. Pametna bomba s krilima opremljena je tehnologijom autonomne detekcije i klasifikacije, koja joj omogućuje prepoznavanje pokretnih ciljeva u situacijama kada je vidljivost loša zbog mraka, magle, kiše, dima ili prašine. Razvoj StormBreakera započeo je 2006. godine, ograničena proizvodnja započela je 2015. godine, a nakon dodatnih unapređenja sad ide u serijsku produkciju.

StormBreaker također ima višestruke mogućnosti zbog različitih bojevih glava, od rasprskavajućeg streljiva do opcije koja uništava oklop. StormBreaker koristi trostruku tražilicu za točno lociranje svojih ciljeva, koja je opremljena infracrvenom kamerom i radarom, što omogućuje traženje i identifikaciju ciljeva čak i u teškim vremenskim uvjetima. Za identifikaciju  ciljeva, oružje može koristiti i podatke iz poluaktivnog lasera ili sustava za navođenje temeljenog na GPS-u. Dodatno, korisnici mogu odabrati poluautonomni način rada, koji oružju omogućuje klasificiranje i određivanje prioriteta potencijalnih ciljeva prije nego ih napadne.

Borbeni zrakoplov sa StormBreakerom može ciljati i uništavati nepokretne i pokretne objekte s udaljenosti od 72 km. To pomaže u osiguravanju sigurnosti borbenog zrakoplova izbjegavanjem sustava zračne obrane. Bomba ima i mrežne mogućnosti koje omogućuju da se izbaci, a potom je kontrolira druga platforma.