Zimske ‘radosti’: Što učiniti, podići ili spustiti brisače stakala?!

Nemojte pokretati brisače dok su stakla zamrznuta jer je velika vjerojatnost da su se i oni  zalijepili i da će ih svako nasilno pokretanje oštetiti

Nećemo ovdje o važnosti brisača, o njihovoj funkciji sve je poznato. Sa zimskim vremenom dolaze i zimski problemi, a to su sve rjeđe snijeg i često zamrzavanje na niskim temperaturama. Što učiniti? Jedna od opcija je podizanje brisača! Treba li to učiniti? Ne bi bilo loše jer snijeg ili led će zalijepiti brisače za staklo i svako pokretanje u tom stanju može oštetiti njihov fini gumeni sloj. Nakon toga ni oni neće brisati kao prije, a sve će utjecati i na sigurnost vožnje.

Podignite brisače ili ako to ne želite učiniti na nekom velikom parkiralištu na kojem nemate nadzor nad vozilom i bojite se da bi mogli biti meta vandalima, stavite ispod njih dva drvena podloška koja će ih odvojiti od stakla (ako znate da će noć biti hladna i da će biti mraza).

Ako to ne želite učiniti, odnosno ako nećete podignuti brisače, prije svakog pokretanja automobila temeljito odledite stakla i ‘oslobodite’ brisače. Nemojte pokretati brisače dok su stakla zamrznuta jer je velika vjerojatnost da su se i oni  zalijepili i da će ih svako nasilno pokretanje oštetiti (ako se uspiju pokrenuti) ili ćete tako oštetiti motor koji ih pokreće (ako ih ne uspijete pokrenuti).