Australija je (opet) vratila brod koji je prevozio Kije i Tesle: Automobili su puni smrdljivih martina!

Od 2018. godine vraćanje broda događalo se nekoliko puta, a jedanput i 2023. godine

Australske vlasti poslale su divovski prekooceanski brod s tisućama Tesla i Kia natrag u Južnu Koreju. Brod prvo treba temeljito očistiti jer su na njemu otkriveni insekti koji izazivaju nelagodu već samim imenom, a poznati su i u našim krajevima. Riječ je o brodu Glovis Caravel, kapaciteta oko 6500 vozila. Brod je poslan natrag u Južnu Koreju. Tamo će proći tretman uključuje dezinfekciju i čišćenje broda kako bi se uklonili svi smrdljivi martini. Naime, pronađeni kukci predstavljaju prijetnju australskoj poljoprivredi i prirodi.

Brodu je isprva dopušten ulazak u Australiju, gdje je ograničeni broj Tesla istovaren. No ubrzo je otkrivno da u njima ima kukaca. Web stranice za praćenje brodova pokazuju da je Glovis Caravel trenutno na putu za južnokorejsku luku Pyeongtaek. Osim neugodnog mirisa, smrdljivi martini hrane se svim mogućim vrstama usjeva.

Zanimljivo, ovo nije prvi put da je Glovis Caravel vraćen zbog biološkog rizika, odnosno, smrdljivih martina. Od 2018. godine događalo se to nekoliko puta, a jedanput i 2023. godine.