Bosch ukida 1200 mjesta: Pogođena je poslovna jedinica automatizirane vožnje!

Stagnirajuće gospodarstvo i visoka inflacija uzrokovana povećanim troškovima energije i sirovina prisiljavaju Bosch da poveća uštede u svojoj jedinici za računalna rješenja

Veliki njemački dobavljač za autoindustriju Bosch planira ukinuti 1200 radnih mjesta u svojoj poslovnoj jedinici za softver i elektroniku u sljedeće tri godine jer je prisiljen reagirati na veće troškove proizvodnje i usporavanje rasta. Stagnirajuće gospodarstvo i visoka inflacija uzrokovana povećanim troškovima energije i sirovina prisiljavaju Bosch da poveća uštede u svojoj jedinici za računalna rješenja, koja razvija tehnologije automatizirane vožnje, objavila je tvrtka u četvrtak, a prenosi Bloomberg.

Dobavljač je započeo razgovore s predstavnicima zaposlenika o rezovima koji bi se trebali realizirati do kraja 2026. godine, uključujući čak 950 radnih mjesta u Njemačkoj. Bosch je rekao da nije donesena konačna odluka o točnom broju smanjenja i da isključuje prisilna otpuštanja u svojim Bosch Mobility lokacijama u Njemačkoj do kraja 2027. godine. Zasebno, tvrtka radi na planovima za smanjenje najmanje 1500 radnih mjesta na dvije njemačke lokacije ove godine.

Proizvođači automobila u Njemačkoj pripremaju se za izazovnu 2024. godinu, uz usporavanje potražnje i povišene troškove financiranja. Svaki pad proizvodnje mogao bi utjecati na dobavljače, uključujući Bosch, Continental i ZF Friedrichshafen, koji se bore sa složenim i skupim prelaskom na električne automobile. ZF razmatra zatvaranje dviju njemačkih tvornica, smanjenje 12.000 radnih mjesta i premještanje nekih funkcija u zemlje s nižim troškovima. Continental procjenjuje moguću prodaju imovine i otpušta tisuće radnika kako bi ojačao konkurentnost svoje automobilske jedinice.

Pitanja oko konkurentnosti Njemačke kao industrijske lokacije raste kako se država suočava s višim troškovima energije i krizom saveznog proračuna. Bosch i dalje zauzima prvo mjesto na ljestvici najboljih svjetskih dobavljača s godišnjom prodajom dijelova proizvođačima automobila od 50,46 milijardi dolara u 2022. godini.