Teška vremena za autonomne taksije: U samo nekoliko minuta dva vozila su se zaletjela u isti kamion!

Na sreću, u autonomnim taksijima nije bilo putnika...

Teška vremena za autonomne taksije koji voze ulicama nekih američkih gradova, a posebno za tvrtku Waymo (u vlasništvu Googlea), koja je jedan od operatera. Prvo im je netko zapalio automobil u San Franciscu, a sada je objavljeno da je cijela američka flota u jednom trenutku povučena na dorađivanje softvera zbog nesreća koje su se dogodile u prosincu prošle godine. Razlog je bizaran – dva autonomna taksija u Pheonixu su se u razmaku od nekoliko minuta zaletjela u isti kamion za odvoz vozila u kvaru. Na sreću, u autonomnim taksijima nije bilo putnika.

Waymo je u utorak na svom blogu objavio da je dobrovoljno podnio obavijest o povlačenju NHTSA-i kao odgovor na incidente koji su se dogodili u Phoenixu u Arizoni 11. prosinca 2023. Tvrtka je objavila da je prvo vozilo udarilo u kamion koji je prevozio pick-up koji je bio u kvaru. Kamion se uključivao u promet sa zaustavnog traka, a taksi nije dovoljno usporio. Stražnji kotači pick-upa bili su na cesti, a prednji na kamionu. Došlo je do manjeg kontakta, nakon nesreće vozač kamiona nije stao, odnosno nastavio je s vožnjom. Nakon toga, u stražnji kraj, odnosno u pick-up koji je vukao, tijekom vožnje zaletio se drugi autonomni taksi.

Waymo na dan nesreće, 15. prosinca 2023. godine, o ovim dogđajima obavijestio Policijsku upravu Phoenixa i Odjel za javnu sigurnost Arizone. Waymo je tada izdao službeni dokument o opozivu, a cijela flota ima novi softver od 12. siječnja.