Veliki pad vrijednosti rabljenih električnih vozila: Leasing tvrtke traže financijsku naknadu od proizvođača!

Kako bi nastavili kupovati električne automobile i iznajmljivati, leasing kuće ubuduće će zahtijevati sporazume sa zaštitom preostale vrijednosti od proizvođača automobila

Velike leasing tvrtke počinju tražiti novac i jamstva proizvođača automobila za drastično smanjene vrijednosti preprodaje električnih automobila. U godinu dana vrijednost nekih Teslinih i Audijevih modela pala je za više od 29 posto. Kako bi nastavile kupovati električne automobile, velike leasing tvrtke sada zahtijevaju od proizvođača automobila da jamče za ostatak vrijednosti vozila, odnosno nadoknadu gubitaka.

Drastični pad vrijednosti električnih automobila uzrokuje velike probleme i trgovcima automobilima i leasing tvrtkama. Čak i za velike leasing kuće, pad ostatka vrijednosti nakon smanjenja cijena novih električnih automobila predstavlja velike probleme. Sada europske leasing kuće traže jamstva proizvođača automobila za nastavak kupnje električnih automobila. Bloomberg izvještava da je Ayvens, koji u svojoj floti ima 505.000 električnih automobila, već počeo dobivati isplate od proizvođača kao naknadu za pad vrijednosti  pri preprodaji električnih automobila. Kako bi nastavili kupovati električne automobile i iznajmljivati, leasing kuće ubuduće će zahtijevati sporazume sa zaštitom preostale vrijednosti od proizvođača automobila.

Prema Bloombergu, koji je dobio podatke od Autotradera, brojni električni automobili izgubili su više od 20 posto vrijednosti u posljednjih godinu dana. Najgori je Audi e-tron, čija je vrijednost u jednoj godini pala za 29,8 posto. Tesla Model 3 pao je za 29,5 posto, Model Y za 25,8 posto. Volkswagen ID.3 za 24,7 posto, Mercedes EQS za 25,8 posto, dok Audijev e-tron GT bilježi pad od 22,2 posto u jednoj godini.