Korak naprijed za električnu mobilnost: EU traži da se na punionicama može obaviti kartično plaćanje!

Nova uredba Europske unije koja stupa na snagu 13. travnja propisuje da operateri punionica moraju omogućiti kartično plaćanje na novim punionicama

Punjenje električnih automobila na javnim punionicama nerijetko zahtijeva puno truda, skidanje aplikacije, različite kartice operatera… Europska unija sada ide u smjeru standardizacije usluge, odnosno pojednostavljivanja korištenja punionica. Uskoro će biti lakše platiti brzo punjenje električnih automobila. Nova uredba Europske unije koja stupa na snagu 13. travnja propisuje da operateri punionica moraju omogućiti kartično plaćanje na novim punionicama. Odnosno, operateri više ne smiju izričito tražiti od vozača automobila da se registrira, plati unaprijed ili mora koristiti aplikaciju kako bi mogao koristiti novoinstalirane stanice za punjenje.

Pravila će se 1. siječnja 2027. dodatno postrožiti: tada će se uvesti zahtjevi za mogućnost kartičnog plaćanja na svim punionicama, neovisno o tome kada su instalirane. Uz to, starija mjesta za punjenje koja možda nemaju kartični terminal, morat će ga ugraditi!