Važna najava: Baterije za električna vozila mogle bi ozbiljno pojeftiniti ove godine!

Očekuje se da će CATL-ova nova baterija smanjiti cijenu LFP baterija za 50 posto kada bude predstavljena kasnije ove godine

Cijene baterija za električne automobile mogle bi ove godine pasti za 50 posto, tj. ako vodeći proizvođač baterija kineski CATL ispuni svoj cilj. Proizvođač baterija aktivno radi na smanjenju cijena. CATL radi na novoj generaciji LFP baterija, koje će moći izdržati brže punjenje nego prije. Nova baterija u skladu je s njemačkim VDA standardom i ima pravokutne baterijske ćelije dimenzija 148 mm, 26,5 mm i 91 mm.

LFP je kratica za željezni fosfat i drugačija je vrsta baterije od klasičnih baterija koje se obično nalaze u skupljim električnim automobilima. LFP tehnologija znatno je jeftinija i izdržljivija, ali s kompromisom da je gustoća energije niža. Unatoč tome, ove baterije postale su sve popularnije kao izbor u jeftinijim električnim automobilima.

Očekuje se da će CATL-ova nova baterija smanjiti cijenu LFP baterija za 50 posto kada bude predstavljena kasnije ove godine. Isto tako, u sljedećih 12 mjeseci očekuje se da će cijena LFP baterije od 60 kWh pasti za 50 %, pišu kineski mediji.