Izlazak Renaulta iz Rusije zaustavio je važan projekt: Ništa od nove Lade Nive!

Nova Niva trebala se prodavati u dvije dužine na više tržišta, uključujući i cijelu Europu

Kao vlasnik ruskog AutoVAZ-a Renault je aktivno radio na novoj generaciji Lade Nive, legendarnog terenca. No nakon ruskog napada na Ukrajinu 2022. godine, Renault se povukao iz AutoVAZ-a, a time je do daljnjega obustavljen rad na novoj Nivi. Renault je imao dvije velike poslovne jedinice u Rusiji. Renault Russia je prodan gradu Moskvi, dok je 67,69% AvtoVAZ-a u vlasništvu Renaulta kupio Središnji institut za istraživanje i razvoj automobila i motora NAMI. Francuska tvrtka nije otkrila iznose ovih transakcija, ali nekoliko izvora spominje simboličnu rublju za svaku od njih. AvtoVAZ je matična tvrtka marke Lada. Ugovori o prodaji Renaultovih ruskih aktivnosti daju francuskom proizvođaču mogućnost otkupa svoje imovine na šest godina. No to se sada čini kao gotovo nemoguća poslovna misija.

Još je 2021. godine Renault izjavio da želi spojiti Daciu i Ladu unutar iste poslovne jedinice, navodeći da će te dvije tvrtke ostati zasebne tvrtke s vlastitim brendovima, svojom poviješću i strategijom.

Grupa Renault razvijala je novu generaciju Lade Nive te je novi automobil trebao biti predstavljen ove godine. Nova Niva trebala se prodavati u dvije dužine na više tržišta, uključujući i cijelu Europu. Visoki razmak od tla, pogon na sve kotače i mjenjač s reduktorom bili su na programu ovog terenca, kao i mogućnost opremanja elektrificiranom mehanikom u skladu s ekološkim standardima Europske unije.